Shoplifters

Japan, 2018, 120'
Regie : Hirokazu Koreeda
Acteurs : Lily Franky, Jyo Kairi, Ando Sakura, Matsuoka Mayu, Kiki Kilin, Sasaki Miyu

‘Shoplifters’ is genomineerd voor Beste Niet-Engelstalige Film.

Osamu en zijn familie leven in grote armoede. Hun voornaamste inkomstenbron is oma’s pensioen. Stelen lijkt de meest voor de hand liggende oplossing om aan eten te komen. Maar als Osamu en zijn zoon na hun zoveelste winkeldiefstal weer onderweg naar huis zijn, komen ze buiten in de kou een klein, verloren meisje tegen dat van huis is weggelopen. Osamu besluit haar onder zijn hoede te nemen en al snel wordt ze liefdevol opgenomen in het hechte gezin. Ondanks alle armoede, onzekerheid en barre omstandigheden is de familie toch gelukkig. Dan legt een onverwachte gebeurtenis verborgen geheimen bloot, en worden de familiebanden hevig op de proef word gesteld.

Gouden Palm
‘Shoplifters’ is het nieuwste meesterwerk van de Japanse regisseur Hirokazu Kore-Eda, en werd in Cannes unaniem geprezen en bekroond met de Gouden Palm. Eerder won Kore-Eda de prijs voor Beste Regie op het filmfestival van Venetië, voor Maborosi, en won hij de Juryprijs in Cannes voor Like Father, Like Son.

★★★★★ de Volkskrant
“Shoplifters’ pendelt meesterlijk tussen het droevige, het vertederende en het mild-komische. Er is de urgente sociale boodschap: een gezin dat overleeft op de bodem van de hedendaagse Japanse samenleving, zonder vangnet. Het voortreffelijke ‘Shoplifters’ noopt tot compassie. Even was je deel van dit gezin”.

★★★★★ NRC Handelsblad
“‘Shoplifters’ is een film over zoveel, maar vooral over het onzegbare dat alleen in grote filmkunst zichtbaar kan worden gemaakt.
Kore-eda is zowel de Japanse Ken Loach – het humanisme in Shoplifters wordt alleen geëvenaard door dat in I, Daniel Blake , door wat hij in zijn werk laat zien: hoe familie altijd gepaard gaat met pijn en afscheid, maar vooral hoe het in de menselijke natuur zit om een hand uit te steken naar de ander. Anders dan in het soms fel geëngageerde werk van de Engelsman, blijft Kore-eda altijd in het gulden midden tussen mens en maatschappij”.

★★★★★ Trouw
‘Een fijnzinnig familiedrama’

Voorstellingen

DELEN: