Roma

Mexico, 2018, 135'
Regie : Alfonso Cuarón
Acteurs : Yalitza Aparicio, Marina de Tavira

Technisch virtuoos en inlevend: Alfonso Cuarón volgt een jaar uit het leven van een uiteenvallend middenklassegezin in het Mexico van de jaren 70. Dit op 65mm geschoten drama is door Netflix geproduceerd en is nog dit weekend op het grote doek in Slieker te zien. Winnaar van drie Oscars®️

Alfonso Cuarón (‘Y tu mamá también’, ‘Children of Men’, ‘Gravity’) maakte met het semi-autobiografische ‘Roma’ zijn meest persoonlijke film. Zijn Netflixproductie is gedraaid op digitale 65mm en voorzien van een 360-graden-geluidsdesign dat in de bioscoop volop tot zijn recht komt.

verdacht lange zakenreis
Mexico-Stad, jaren 70. Cleo werkt als een inwonende dienstmeid en oppas voor een gezin uit de hogere middenklasse in het Roma-district. Wanneer de vader voor een verdacht lange zakenreis vertrekt, blijft zijn vrouw Sofia alleen achter. Cleo helpt Sofia en de kinderen door een moeilijke periode heen; zelf wordt ze gedumpt door haar zelfingenomen vriendje zodra hij ontdekt dat ze zwanger is. Beide vrouwen zouden binnenkort wel eens alleenstaande moeder kunnen worden. Maar het verschil in sociale status zal de toekomst voor de een heel anders bepalen dan voor de ander.

geboortehuis nabouwen
Hoe aandachtig Cuaróns terugblik op zijn jeugd is, blijkt wel uit het setdesign – de regisseur liet zijn geboortehuis in detail nabouwen en vulde het met de ouderlijke meubels uit de familie. Roma is een waar gezinsdrama, vol Fellineske momenten en inlevende scènes. Samen zijn ze een ode aan de vrouwen die de jonge Cuarón hebben gevormd.

Waarom in de bioscoop kijken?
Uit Humo: “wij kunnen hier tenslotte alleen maar oproepen om ‘Roma’ in de cinema te gaan bekijken, en dit om de eenvoudige reden dat de beeldenpracht van deze film beter tot zijn recht komt op een bioscoopscherm dan op een flatscreen of een computerscherm. Met ‘Roma’ is het zoals met ‘Dunkirk’, ‘First Man’ of ‘Apocalypse Now’: wie die films op televisie bekijkt, ziet een verarmde versie. Wie daarentegen door het magische portaal van de bioscoop stapt en voor dat gigantische zilveren doek plaatsneemt, zal met steeds vochtiger wordende ogen getuige zijn van iets heel bijzonders, van iets flonkerends, van iets dat u nooit meer zal vergeten.”  ©️ www.humo.be

★★★★★ Humo
“Roma is niets minder dan een monumentale klassieker.”

★★★★★ Trouw
“Roma is een van de meest bijzondere films van het jaar.”

Voorstellingen

DELEN: