Ray & Liz

Verenigd Koninkrijk, 2018, 108'
Regie : Richard Billingham
Acteurs : Justin Salinger, Ella Smith

De Brit Richard Billingham is gelauwerd fotograaf, kunstenaar en docent. In Ray & Liz reconstrueert hij in subliem beeld en met wrange humor drie episodes uit de jeugd die hij doorbracht in de grauwe woonblokken buiten Birmingham.

Zijn vader Raymond is een chronische alcoholist die de deur nauwelijks uitkomt en meestentijds zijn zelfgebouwen drankjes drinkt. Moeder Liz is een getatoeëerde, kettingrokende vleesmassa die met haar pumps op het hoofd van Ray inhakt en af en toe een puzzeltje legt. Richard en zijn broer Jason zien het met lede ogen aan. Maar ondanks alle armoede en troosteloosheid zit er schoonheid in Billinghams minutieus vastgelegde, van sentiment gespeende herinneringen en toont hij – bij vlagen – compassie voor zijn naasten.

Het autobiografische kleinood werd al bekroond in Locarno, Montreal en Thessaloniki.

★★★★★ Trouw
“Ray & Liz’ is een film als een overval. Ik geloof dat ik nog nooit zoiets heb gezien.” “vanaf de eerste beelden bij de strot grijpt.” “enorme troostende schoonheid en tederheid in de beelden.” “Zeldzaam mooi.”

★★★★ De Telegraaf
“een nietsontziend kijkje in de onderklasse”

★★★★ NRC Handelsblad
“Billingham volgt zijn hoofdpersonen bij hun alledaagse beslommeringen. Veel roken en drinken. En op de achtergrond scharrelen twee kinderen rond bij wie je je hart vasthoudt of het wel goed met ze afloopt. Hartverscheurend.”

 

Voorstellingen

DELEN: