Previously unreleased: The Souvenir: Part II

Verenigd Koninkrijk, 2021, 107'
Regie : Joanna Hogg
Acteurs : Honor Swinton Byrne, Amber Anderson, Tilda Swinton

Moeder en dochter
Tilda Swinton en dochter Honor Swynton Brine zijn moeder Rosalie en dochter Julie in het vervolg op ‘The souvenir’, waarin Julie haar hart verloor aan een charismatische, manipulatieve man. In deel II verwerkt Julie haar ervaringen in een film. De wereldpremière van ‘The souvenir: Part II’ vond plaats tijdens het filmfestival in Cannes.

Filmmaker Joanna Hogg gebruikte ervaringen uit haar leven voor het semi-autobiografische ‘The Souvenir’, over de filmstudente Julie en haar getroebleerde, om niet te zeggen zelfdestructieve, relatie met een oudere man. Moeder Rosalie waarschuwde de dochter, maar die sloeg alle goede raad in de wind. Drie jaar later is het vervolg, met moeder en Swinton opnieuw in de moeder- en dochterrol, voltooid.

Film-over-film
In deel twee is het Julie die terugkijkt op de relatie die haar ongelukkig maakte. Haar ervaringen zet ze in voor haar afstudeerfilm, waarin de mysteries en verwikkelingen van een verhouding tegen het licht worden gehouden. De twee delen van The Souvenir – Deel 1 is ook bij Slieker te zien – zijn een typische Hogg-productie: een film-over-film, een metabespiegeling over hoe het leven zijn vorm krijgt in film en een portret van de ‘artist a a young woman’. Daarin past ook het (cyclische) gegeven dat Hogg eind jaren zeventig als filmstudent een eindexamenfilm draaide met niemand minder in de hoofdrol dan… Tilda Swinton.

Joanna Hogg
Joanna Hogg (Londen,1960) leende eind jaren zeventig een camera van Derek Jarman en begon Super8-filmpjes te maken. Na haar afstuderen maakte ze videoclips en begon ze te schrijven en regisseren voor Britse tv-zenders. Haar eerste speelfilm (‘Unrelated’, 2007) kreeg de FIPRESCI-prijs van de internationale filmkritiek. Met ‘Archipelago’ (2010) en ‘Exhibition’ (2013) zette ze haar stijl door: lang aangehouden shots, gebruik van een goeddeels statische camera en focus op het beklemmende innerlijk leven van de personages. Nu werkt Hogg aan de postproductie van haar nieuwste film, ‘The eternal daughter’. Hoggs voorganger ‘The souvenir’ (GB/US 2019) is ook beschikbaar voor distributie, beide zijn Nederlands ondertiteld.

Uit De Filmkrant: Intelligente moeiteloosheid
In haar tweedelige project The Souvenir – bestaande uit het in 2019 uitgebrachte The Souvenir en The Souvenir: Part II – verfilmde de Britse regisseur Joanna Hogg haar begin als filmmaker. The Souvenir: Part II is een voortzetting van het eerste deel, maar het resultaat is experimenteler – zij het zonder de moeiteloosheid in aanpak te verliezen die het eerste deel kenmerkte. Lees hier het artikel.

(‘The souvenir, part I’ is hier te vinden)

Voorstellingen

za 2 juli 2022
19:00
Roze Zaal
zo 3 juli 2022
15:45
Blauwe Zaal
wo 6 juli 2022
20:00
Roze Zaal
DELEN: