Icons: Portrait de la jeune fille en feu

Frankrijk, 2019, 119'
Regie : Céline Sciamma
Acteurs : Adèle Haenel, Valeria Golino, Noémie Merlant, Luàna Bajrami

“Om een goed portret te maken teken je eerst de contouren. Begin niet te snel met invullen.” ‘Portrait de la jeune fille en feu’ is niet alleen een film over een portret, maar het is ook een overpeinzing over portretkunst. En daarmee over de vraag of we iemand wel ooit recht kunnen doen met een portret.

Het verhaal speelt zich af op een afgelegen eiland bij Bretagne aan het einde van de achttiende eeuw. Kunstenares Marianne is gevraagd om een portret van de eigengereide Héloïse te schilderen, dat vervolgens naar een potentiële huwelijkspartner zal worden gestuurd. Héloïse staat evenwel niet om een huwelijk te springen en mag niet weten dat Marianne aan een portret werkt. Overdag observeert Marianne tijdens lange wandelingen aan de Franse kust haar model: haar bewegingen, haar blik. ‘s Nachts werkt ze stiekem aan het schilderij. Terwijl het huwelijk dichterbij komt, groeit de aantrekkingskracht tussen de twee vrouwen.

Deze magistrale film van Céline Sciamma is een even groots als intiem portret van de liefde. Over hoe de liefde al voor het zien ontstaat, en hoe het kijken dan herinneringen tekent.

★★★★★ VPRO/Cinema
‘Prachtig intense en intieme film’

★★★★★ de Volkskrant
‘Doorbreekt de status quo’

★★★★★ De Morgen
‘Een van de mooist opgebouwde slowburners ooit’

Voorstellingen

za 16 oktober 2021
15:30
Groene Zaal
ma 18 oktober 2021
20:15
Groene Zaal
DELEN: