One Second

China, Hong Kong, 2021, 103'
Regie : Zhang Yimou
Acteurs : Zhang Yi, Liu Haocun, Fan Wei

Liefdevolle ode aan de cinema (en de filmspoel)
Tijdens de Chinese Culturele Revolutie ontsnapt een gevangene uit zijn werkkamp om in een dorpje een bioscoopjournaal te kijken waarin zijn dochter te zien is. Als hij de voorstelling eindelijk bereikt, is hij te laat en ziet nog net hoe een dievegge de filmspoel steelt. Hij ontfutselt haar de spoel maar op haar beurt steelt ze deze weer van hem. Een droogkomisch kat-en-muis-spel begint en voert hen naar het volgende dorp, waar met smart wordt gewacht op de filmvertoning…

‘One Second’ is de nieuwste film van meestercineast Zhang Yimou (‘Shadow’, ‘House of the Flying Daggers’) werd vlak voor de première op het Filmfestival van Berlijn 2019 op controversiële wijze teruggetrokken vanwege censuur. De film speelt zich af tijdens de Chinese Culturele Revolutie in de jaren ’70 en is een liefdevolle ode aan de cinema.

Nagesprek met twee 35mm-fanaten
Op donderdag 2 december is bij de première van ‘One second’ een nagesprek met Stan van Dam en Kevin Brouwer. Stan is al meer dan 20 jaar operateur en hoofd filmtechniek bij Slieker. Kilometers 35mm film gingen door zijn handen, totdat de filmsector in 2010 collectief overstapte op het digitale DCP-formaat. Kevin Brouwer, een celluloid-fanaat die zijn eigen filmprojector thuis heeft staan, zal met Stan terugkijken op die transitie en op de werkzaamheden van operateur in tijden van filmrollen toen en van eenen en nullen nu.

Voorstellingen

DELEN: