Bestel tickets

2023 – 70 min.

No dogs or Italians allowed

Hartveroverende, magisch originele animatiefilm over de Italiaanse grootouders van de regisseur, die met vallen en opstaan zich ontworstelen aan de armoede om geluk en welvaart te vinden in Frankrijk.

 • Regie

  Alain Ughetto
 • Gesproken talen

  Frans, Italiaans
 • Ondertiteling

  Nederlands

Informatie

 • Acteurs

  Ariane Ascaride
 • Land van oorsprong

  Frankrijk, Italië
 • Genre

  Animatie en Drama

Hartveroverende, magisch originele film over de Italiaanse grootouders van de regisseur, die met vallen en opstaan zich ontworstelen aan de armoede om geluk en welvaart te vinden in Frankrijk. Boven op een berg, middenin in de Piëmont (Noord-Italië), ligt het piepkleine dorpje Ugheterra. Nu zijn alle huizen vervallen, maar een eeuw geleden woonden daar families met allemaal dezelfde achternaam. Zo ook de grootouders van regisseur Alain Ughetto.

Cesira belandt op de berg door haar liefde voor Luigi, een van de 11 kinderen uit een Ughetto familie. Grond is er schaars en het eten dus ook. Luigi en zijn broers vertrekken dan ook elke winter naar Frankrijk en Zwitserland, om daar het zware werk te doen. Er worden kinderen geboren, nieuwe liefdes gevierd, huizen gebouwd en ondertussen droomt iedereen van een beter bestaan.

Met behulp van een bijzonder speelse stop-motion animatiestijl, waarin hij af en toe letterlijk contact maakt met zijn grootmoeder, creëert Alain Ughetto een prachtige, ontroerende liefdesbrief aan zijn ouders en grootouders die hun hele leven met hun handen werkten. Ze konden alles maken wat ze zagen. Het zelfde doet de filmmaker nu. Met zijn handen brengt hij iedereen en alles tot leven, van de bordkartonnen huizen en de bossen van broccoli tot de koeien en zijn eigen familie.

‘No dogs or Italians allowed’ is zo een warme, humorvolle ode aan zijn familie en een tijd die we bijna vergeten zijn. Die waarin vele Europeanen arm en ongeletterd waren en als (gast-)arbeiders probeerden wat van hun leven te maken. Een volkomen terechte winnaar van de European Film Award voor beste Animatiefilm van Europa.

★★★★ “Evenzeer een monumentje voor de uitgebuite ‘spaghettivreters’ als een universeel en tijdloos migrantenverhaal–  Volkskrant + Interview Volkskrant

★★★★ “Een liefdevolle ode aan de eerste generatie immigranten (…) met een artistiek meesterlijke vondst in een liefdevolle, bijzondere filmTrouw

★★★★ “Een schitterend en hartverwarmend eerbetoon aan dit stukje geschiedenis, én ook aan het ouderwetse handwerk van de stop-motion animatiefilm. Petje af daarvoorCinemagazine

Alle voorstellingen

Zaterdag 10 juni

Zaterdag 10 juni

13:45 u

Groene Zaal

Tickets kopen

Zondag 11 juni

Zondag 11 juni

11:15 u

Groene Zaal

Tickets kopen

Zondag 11 juni

13:45 u

Groene Zaal

Tickets kopen

Zondag 11 juni

17:00 u

Blauwe Zaal

Tickets kopen

Dinsdag 13 juni

Dinsdag 13 juni

14:45 u

Groene Zaal

Tickets kopen