McQueen

Verenigd Koninkrijk, 2018, 111'
Regie : Ian Bonhôte, Peter Ettedgui

De in een armoedige arbeidswijk in Londen opgegroeide Lee Alexander McQueen leek voorbestemd voor een leven als loodgieter, metselaar of taxichauffeur, maar groeide uit tot een iconisch modeontwerper die tussen 1996 en 2001 als hoofdontwerper voor het Franse modehuis Givenchy werkte. De documentaire van Ian Bonhôte en Peter Ettedgui toont beelden uit het privé-archief van McQueen, interviews met collega’s, vrienden en familie, en archiefbeelden van zijn theatrale en vaak macabere modeshows. ‘I want heart attacks. I want ambulances’, zei McQueen zelf over zijn shows.

De tweespalt tussen zijn eenvoudige komaf en de wereldroem die volgde, was slechts één van de worstelingen in het leven van de homoseksuele McQueen, die ook kampte met depressies en een drugsverslaving, en die de strijd met zijn eigen demonen uiteindelijk verloor.

★★★★ De Volkskrant
“In McQueen worden mythes ontkracht en nieuwe verhalen gecreëerd”. “Vol met heerlijke anekdotes.”. “Je hoeft niet van mode te houden om te vallen voor de ‘ondeugende schooljongen’ over wie zijn intimi zo liefdevol vertellen. De charme waarmee dit enfant terrible het voor elkaar kreeg dat mensen hem betaalden om alleen al in zijn sprankelende aanwezigheid te zijn, is overduidelijk.” “IJzersterk, hoe de makers erin slagen zijn waanzinnige talent én zijn diepste verdriet haarfijn te ontleden.”

★★★★ VPRO/Cinema.nl
“Intiem documentair portret over het leven en werk van de revolutionaire, tegendraadse Londense modeontwerper Alexander McQueen.”

 

Voorstellingen

DELEN: