Lunana, A Yak in the Classroom

Bhutan, 2020, 110'
Regie : Pawo Choyning Dorji
Acteurs : Sherab Dorji, Pem Zam, Ugyen Norbu Lhendup

Een jonge leraar uit Bhutan komt zichzelf tegen wanneer hij van de de hoofdstad naar het extreem afgelegen bergdorpje Lunana wordt gestuurd om les te geven. Vergeleken met zijn meer Westerse leven thuis valt zijn nieuwe primitieve leef- en werkomgeving hem bijzonder zwaar.

Het dorpje in de Himalaya heeft geen elektriciteit, geen schoolboeken en een ernstig gebrek aan luxe schoolspullen. Door de warmte en de generositeit van de dorpsbewoners, leert hij het leven van een andere kant zien en koestert hij de ervaringen die hij eerder zo verguisde.

Deze opmerkelijke film over een afgelegen bergstreek werd, geheel geschoten dankzij de stroom van zonnebatterijen, omdat Lunana net als in de film niet beschikt over de hoeveelheid elektriciteit die nodig is voor een gebruikelijke filmset.

Oscar-nominatie
“Een Oscar-nominatie voor een film uit Bhutan: het is alsof San Marino het tot in de finale van het WK voetbal zou schoppen”. Gehuld in traditionele Bhutaanse klederdracht stond hij op de rode loper tussen Steven Spielberg, Jessica Chastain en Javier Bardem. “Onze film was de eerste Oscar-inzending voor Bhutan in 23 jaar tijd” verteld regisseur Pawo Choyning Dorj aan de Vlaamse krant De Morgen.  Lees hier het verhaal!

Voorstellingen

DELEN: