SliekerDoks: Lourdes

Frankrijk, 2019, 96'
Regie : Thierry Demaizière, Alban Teurlai

Inleiding + nagesprek  i.s.m. Bisdom Groningen-Leeuwarden
Misschien dat de film ‘Lourdes’ vragen bij u oproept over bedevaart als religieuze beleving. Namens het bisdom Groningen-Leeuwarden is bij de voorstelling van woensdag 30 juni pastoor Ton Huitink uit Zwolle aanwezig voor een nagesprek. Pastoor Huitink is sinds jaar en dag biechtvader en ere-kapelaan in Lourdes. Hij deelt zijn kennis en ervaring na afloop van de film graag met het publiek.

Als inleiding op de film vertelt Lammert de Hoop van het bisdom Groningen-Leeuwarden over de aantrekkingskracht van bedevaarttradities in het noorden, zoals in Dokkum, Emmer Compascuum en Barger Oosterveld.

Duizenden pelgrims per dag
Lourdes is een klein stadje in het zuiden van Frankrijk waar 160 jaar geleden de Maagd Maria verscheen aan Bernadette Soubirous. Nu is het een plek waar dagelijks duizenden pelgrims uit de hele wereld samenkomen in de hoop op een wonder. Al tientallen miljoenen mensen streelden de rots in de grot van Lourdes. Ze lieten er een afdruk achter van hun dromen, hun verwachtingen, hun hoop en hun verdriet. In Lourdes komen kwetsbaren en behoeftigen samen. Het heiligdom is een schuilplaats voor pelgrims, in al hun naaktheid. Letterlijk – wanneer ze zich uitkleden om te baden in de bronnen – en figuurlijk – in een direct, bijna lijfelijk contact met de Heilige Maagd.

Als je in Lourdes bent, kun je je laten zien zoals je bent
Filmmakers Thierry Demaizière en Alban Teurlai trokken eropuit om deze pelgrims te ontmoeten. De ernstig zieken en hun verzorgers, zwervers, soldaten en sekswerkers. Ze luisterden naar hun gefluisterde gebeden en hun door beproeving getekende levens. In de documentaire laten de filmmakers zien dat Lourdes veel meer is dan een heilige plaats. Het is een groots theater van het leven waar aangrijpende levensverhalen verteld worden. Een plek waar ook gedanst en gelachen wordt. En hartverscheurend gehuild bij het afscheid want “als je in Lourdes bent, kun je je laten zien zoals je bent”.

Voorstellingen

do 24 juni 2021
20:30
Blauwe Zaal
vr 25 juni 2021
16:00
Blauwe Zaal
za 26 juni 2021
13:45
Blauwe Zaal
zo 27 juni 2021
10:45
Blauwe Zaal
di 29 juni 2021
15:00
Blauwe Zaal
wo 30 juni 2021
19:30
Blauwe Zaal
DELEN: