Maurice

Verenigd Koninkrijk, 1987, 140'
Regie : James Ivory
Acteurs : James Wilby, Hugh Grant, Rupert Graves

Deze film is thuis te zien via Picl

MAURICE zien vanaf je eigen bank?

Hoe werkt het?

1. Klik op deze link
2. Reken af (via iDEAL, Creditcard, Paypal of Apple Pay).
3. Start de film, die 48 uur te bekijken is.


Maurice (James Wilby) groeit op in het edwardiaanse Engeland en worstelt met zijn geaardheid. In Cambridge raakt hij bevriend met Clive (Hugh Grant). De jongens beleven een geheime platonische relatie. Maar voor Maurice is dat niet genoeg.

James Ivory
Het wereldwijd succes van ‘Call Me By Your Name’ bracht de naam van James Ivory, coscenarist van deze bewerking van de roman van André Aciman, opnieuw onder de aandacht. Een goede reden om (nog eens) te genieten van een van de hoogtepunten uit de carrière van regisseur Ivory (inmiddels 90) en zijn intussen overleden producent/levensgezel Ismail Merchant.

Nog altijd relevant
Naar de postuum gepubliceerde roman van E.M. Forster over hypocrisie en homoseksuele zelfaanvaarding in Edwardiaans Engeland, maakte Ivory een kostuumfilm die dankzij de tijdloze thema’s ook in deze relatief tolerante tijden nog altijd relevant is. Zoals je van het chique label Merchant/Ivory mag verwachten is ‘Maurice’ geraffineerd, nauwgezet en smaakvol, maar bovendien is dit portret van een jongeman die in een maatschappij waarin dit niet voor de hand ligt, uit liefde voor een seksegenoot alles riskeert, bijzonder hartstochtelijk en sensueel.

Digitaal gerestaureerd
Bij zijn release 30 jaar geleden was ‘Maurice’ door zijn holebithema een ophefmakende en baanbrekende film. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van E.M. Forster dat hij schreef in 1913. Openlijk uitkomen voor je homoseksualiteit betekende in die jaren sociale zelfmoord en was bovendien strafbaar. ‘Maurice’ werd genomineerd voor een Oscar en viel in de prijzen op het Filmfestival van Venetië. De film wordt opnieuw uitgegeven in een volledige nieuwe gedigitaliseerde versie.

Het Parool over ‘Maurice’
“Sommige films worden met de jaren alleen maar beter…opmerkelijk…een film die zijn tijd vooruit was. Terecht wordt het drama nu gezien als een mijlpaal in de filmverbeelding van mannenliefde”.

Voorstellingen

DELEN: