Klassieker in Slieker: Goodfellas

Verenigde Staten, 1990, 145'
Regie : Martin Scorsese
Acteurs : Robert De Niro, Ray Liotta, Joe Pesci, Lorraine Bracco

Gangsters
Al zolang hij zich kan herinneren wil de half-Ierse, half-Siciliaanse Henry een gangster worden. Dat lukt: op zijn zestiende mag hij zich aansluiten bij de beruchte familie Lucchese. Samen met zijn psychotische partner Tommy – een meesterlijke rol van Joe Pesci – beklimt hij door uitstekend werk in rap tempo de sociale treden van de hiërarchische familie, terwijl hij in het geheim banden onderhoudt met de FBI. Ondanks (of als gevolg) zijn initiële succes en rijkdom, blijkt het lastig voor Henry om zijn hoofd boven water te houden in het koelbloedige gangstermilieu.

Uitzinnig epos
‘Goodfellas’ is een van Martin Scorseses vele geslaagde verkenningen van het maffiagenre. Zijn passie is verklaarbaar: als jochie al luisterde hij graag naar de sterke en grappige verhalen van maffialeden op de straathoeken van New York. Oogappel Robert De Niro trekt, zoals gewoonlijk, alles uit de kast voor zijn rol als James Conway: naar verluidt belde hij tijdens de opnames acht keer per dag naar Henry Hill om tot in detail het gedrag van zijn personage te bespreken. Het eindresultaat is een uitzinnig epos en misschien wel het magnum opus van Scorsese. Althans, totdat hij besloot ‘The Irishman’ te maken.

30ste verjaardag
‘Goodfellas’ ging op 2 november 1990 in Nederland in première. De film keert nu, 30 jaar later, terug op het witte doek in de 4K-restauratie.

Voorstellingen

DELEN: