Black lives matter: Do the Right Thing

Verenigde Staten, 1989, 120'
Regie : Spike Lee
Acteurs : Samuel L. Jackson, John Turturro, Danny Aiello

Recht voor z’n raap
Recht voor z’n raap toont Spike Lee de spanningen tussen Italiaanse en zwarte bewoners van de New Yorkse wijk Bedford-Stuyvesant. Regisseur Spike Lee vestigde met ‘Do the Right Thing’ zijn naam als geëngageerd filmmaker die recht voor zijn mening uitkomt, zonder zijn gevoel voor humor te verliezen.

Old skool hiphop soundtrack
Een kokend hete zomer in de multiraciale wijk Bedford-Stuyvesant in New York zet de toch al gespannen verhoudingen tussen zwarte bewoners en Italianen nog verder onder druk. De uitbaters van een pizzatent, Dal en zijn zonen Pino en Vito, zijn het mikpunt van haat in Lee’s schildering van de moeilijkheden tussen New Yorks diverse bevolkingsgroepen. Op de soundtrack staan flink wat old skool hiphoptracks. Rosie Perez opent ‘Do the Right Thing’ dansend op het niets aan de verbeelding overlatende ‘Fight the Power’ van Public Enemy. Spike Lee zelf is te zien als hoofdpersoon Mookie, een verzamelaar van racistisch speelgoed, naast toen nog vrij onbekende acteurs als Samuel L. Jackson en John Turturro.

Sociaal bewogen films
Spike Lee regisseerde meer dan vijftig speelfilms, documentaires, korte films en videoclips, en is een van de bekendste filmers uit de Afro-Amerikaanse gemeenschap. In mei is hij voorzitter van de Gouden Palm-jury in Cannes. De sociaal bewogen films van Lee leiden niet zelden tot controverse; de regisseur neemt geen blad voor de mond: kwesties als racisme, etnische spanningen, de (dubieuze) rol van de media en de Amerikaanse bende- en drugsoorlogen zijn enkele van de thema’s in Lee’s werk.

4 K restauratie
‘Do the Right Thing’ werd in 1999 door de Library of Congress aangewezen als waardevol filmerfgoed en opgenomen in de National Film Registry, een selectie films die om culturele en historische redenen worden geconserveerd. Ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van de film verzorgde The Criterion Collection in 2019 een 4K-restauratie, met de geremasterde soundtrack van 2009. De digitale restauratie (vanaf een scan van het cameranegatief) herstelt het kleurbereik, contrast, helderheid en textuur van de beelden. De restauratie werd goedgekeurd door Ernest Dickerson, Do the Right Thing’s cameraman.

Voorstellingen

DELEN: