Klassieker in Slieker: Apocalypse Now – Final Cut

Verenigde Staten, 1979, 183'
Regie : Francis Ford Coppola
Acteurs : Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall

Waanzin
Francis Ford Coppola’s epos uit 1979 over de waanzin van de Vietnamoorlog, met Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall en Dennis Hopper in de hoofdrollen, is wel omschreven als een oorlog op zich. De kosten liepen legendarisch uit de hand en de omstandigheden op de set waren gespannen. Nu is er een digitale 4K-restauratie.

I like the smell of napalm in the morning
‘Dit is geen film over Vietnam. Deze film ís Vietnam.’ Francis Ford Coppola’s oordeel over ‘Apocalypse Now’ mag klinken als grootspraak, de uitspraak is niet ver bezijden de waarheid. Hoofdrolspeler Martin Sheen werd getroffen door een hartaanval, het budget liep op tot 31 miljoen dollar en de opnames verzandden in vier lange maanden afzien in de jungle van de Filipijnen. Marlon Brando leverde een onvergetelijke mompelmonoloog af als de waanzinnige kolonel Kurtz (‘I’ve seen horrors…’) die heerst over een zelfgeschapen minirijkje in de jungle, en Dennis Hopper speelt een doorgeflipte oorlogsfotograaf die angstwekkend dicht bij Hoppers drugsdoordesemde zelf blijft. De openingsscène met een zwetende Martin Sheen onder de ventilator in een Vietnamse hotelkamer en de helikopteraanval op de maat van Wagners Walküre-thema behoren onderhand tot het collectief filmisch geheugen. En dan hebben we Robert Duvalls optreden als de napalm-minnende luitenant-kolonel Bill Kilgore nog niet eens vermeld.

Final cut
Twee Oscars: voor het camerawerk van Vittorio Storaro en het sounddesign. De Final Cut (2019) van Francis Ford Coppola is gemaakt van een nieuwe hoge-resolutiescan met gereviseerde soundmix (nu met de ultralage geluiden van de helikopter) en is twintig minuten korter dan Redux.

Gratis! documentaire ‘Dutch Angle: Chas Gerretsen & Apocalypse Now’
Bezoekers van ‘Apocalypse now’ kunnen gratis naar de documentaire ‘Chas Gerretsen & Apocalypse now’. Klik hier om naar de filmpagina te gaan. Vervolgens klikt u op Apocalypse now ticket, voor uw gratis ticket.

★★★★★ De Volkskrant
‘De belangrijkste reden om ‘Apocalypse Now Final Cut’ te gaan zien, is de spectaculaire restauratie van geluid en kleur.’

Het Parool
‘…een weergaloze ervaring…oogt mooier dan ooit…werkelijk schitterend…briljante verbeelding…verbetering van de Reduxversie, die bij de overzetting naar digitale projectiesystemen in beeld en geluid aanzienlijk is opgeknapt…Als dichterlijke verbeelding van de gekte van de Vietnamoorlog laat ‘Apocalypse Now’ alle andere films ver achter zich’.

Voorstellingen

DELEN: