Klanken van Oorsprong

Nederland, 2018, 112'
Regie : Hetty Naaijkens-Retel Helmrich

Op 2 oktober is Regisseur Hetty Naaijkens – Retel Helmrich aanwezig bij de filmvoorstelling!

De Indisch-Molukse Week in het talenpaviljoen MeM is van 30 september tot 7 oktober. Het is een week vol met lezingen, film, theater, tafelgesprekken, dansen, taalles en eten. Zo komt op dinsdagmiddag filmmaker Hetty Naaykens – Retel Helmrich (geboren in Bandung) praten over haar werk. Later die middag draait, ingeleid door haar, bij Slieker Film haar laatste film “Klanken van Oorsprong”.  Het volledige programma van de Indisch-Molukse Week staat op lanfantaal.nl

Over de film
Regisseur Hetty Naaijkens – Retel Helmrich (Buitenkampers, Contractpensions) toont in haar nieuwe documentaire Klanken van Oorsprong het verhaal van diverse artiesten met een Nederlands-Indische achtergrond, die tussen 1945 en 1962 samen met meer dan 350.000 andere Indische Nederlanders gedwongen terug moesten naar hun oorspronkelijke vaderland: Nederland.

Rock ‘n’ Roll
Eenmaal in Nederland kregen Nederlands Indische bands als ‘The Tielman Brothers’ en ‘The Crazy Rockers’ direct veel gehoor bij de dolenthousiaste Nederlandse jeugd die een grote honger had naar Rock ‘n roll muziek. Ook Nederlands-Indische zangers en zangeressen zoals Sandra Reemer, Liesbeth List en Boudewijn de Groot maakten veel furore. Anneke Grönloh en Ruud & Riem de Wolff (The Blue Diamonds) verwierven zelfs enorme internationale roem, net als de naar de VS geëmigreerde broers Eddie en Alex van Halen. Hoewel al deze muzikanten erg van elkaar verschillen hebben ze veel dingen gemeen. Allereerst hun geschiedenis van oorlog, vluchten, opnieuw beginnen in een vreemd land en aanpassen. Daarnaast de muziek als grootste uitlaatklep.

Een vleugje heimwee
De muzikale documentaire Klanken van Oorsprong, is een mozaïek van verhalen over de kracht van overleven in moeilijke omstandigheden, de herkomst van de geportretteerden en het zoeken naar hun identiteit, afgewisseld met (swingende) muziek en nog nooit eerder vertoond archiefmateriaal van zowel muziekoptredens als uit het koloniale tijdperk. Naaijkens – Retel Helmrich geeft op indringende wijze weer hoe Nederlands – Indische muzikanten met een vleugje heimwee wisten te assimileren en hoe ze zonder dat ze het wisten een verandering teweegbrachten in het Nederlandse muzieklandschap en ver daarbuiten.

 

Voorstellingen

DELEN: