Hollandse Meesters on tour

Nederland, 2020, 300'
Regie : Frans Weisz e.a.

MEER INFO VOLGT NOG

Zaterdag 7 maart 2020 vindt de eerste editie van het festival Hollandse Meesters on tour plaats in het Fries Museum en Slieker Film. Tijdens het festival gaan de nieuwste kunstenaarsportretten uit de filmserie Hollandse Meesters in de 21ste eeuw op feestelijke wijze in première.

Tijdens het festival gaan in Slieker Film deze drie nieuwste Hollandse Meesterfilms in première:

  • een portret van kunstenaar Mounira El Sohl gemaakt door regisseur Hesdy Lonswijk;
  • een portret van Femmy Otten door Xander de Boer;
  • een portret van Lily van der Stokker door Aiman Hassani.

Voorafgaand aan elke film is er een interview met kunstenaars en regisseurs. De films zijn gratis bij te wonen op vertoon van een entreekaartje voor het museum. Reserveren is niet mogelijk. De films worden gedurende de middag vaker getoond.

Aflevering gemist
In de roze- en groene zaal worden 30 portretten die in de afgelopen negen jaar werden gefilmd vertoond. Van 14.00 tot 19.00 uur doorlopend zijn de portretten te zien. Elke aflevering duurt 15 minuten en wordt in blokjes van twee afleveringen vertoond, gevolgd door een pauze van vijf minuten. Reserveren is niet mogelijk. Bij sommige afleveringen is er een inleiding door regisseur Michiel van Nieuwkerk met de kunstenaar en/of de regisseur.

muziek en performances van o.a. Remy van Kesteren en Jeroen Henneman
Naast het bingewatchen en de premières van Hollandse Meesters zijn er op verschillende plekken in het museum performances en live muziek van kunstenaars die eerder hebben meegewerkt aan de filmserie. Er zijn optredens van o.a. Folkert de Jong and Upfront Soundlab, Cellist Ernst Reijsiger, Basklarinetist van o.a. Asko/Schornberg ensemble David Kweksilber, zanger Odillo Girod, alvioliste Ester Apituley, sopraan Lisa vanderWege, harpist Remy van Kesteren. Ook zijn er verspreid over de dag performances te zien van Jeroen Henneman, Berend Strik, Heringa/van Kalsbeek, Phillip Akkerman, Pauline Oltheten, Nathalie Bruys en Maria Barnas. Een blokkenschema met tijden wordt binnenkort gepubliceerd op de website van het Fries museum.

Hollandse Meesters
Hollandse Meesters in de 21e eeuw is een samenwerkingsproject van regionale omroepen en beeldende kunstinstellingen. Sinds de eerste reeks van twintig films in 2011 is de serie uitgegroeid tot een omvangrijk project waarin een generatie belangrijke kunstenaars wordt vastgelegd. De korte filmportretten van hedendaagse beeldend kunstenaars in hun atelier of op hun werkplek zijn gemaakt door gerenommeerde filmmakers en bieden inzicht in de werkwijze, ideeënwereld en persoon van de kunstenaar. In de reeks zijn onder meer portretten te zien van Jennifer Tee, Marijke van Warmerdam, Maria Barnas, Renzo Martens, Michael Raedecker. Regisseurs waren onder anderen John Appel, Frans Weisz, Aliona van der Horst, Pieter Verhoeff, Heddy Honigmann. Producenten en eindredacteuren zijn Rene Mendel en Michiel van Nieuwkerk.

Voorstellingen

DELEN: