SliekerDoks: Free Solo

Verenigde Staten, 2018, 100'
Regie : Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi
Acteurs : Alex Honnold (Zichzelf), Jimmy Chin (Zichzelf), Sanni McCandless (Zichzelf), Tommy Caldwell (Zichzelf)

Genomineerd voor de Oscar voor Beste Documentaire.

Adembenemend
Het ongelofelijke en letterlijk adembenemende verhaal van Alex Honnold, rotsklimmer die zijn levenslange droom wil verwezenlijken: Het beklimmen van de beroemdste rotswand van de wereld, de 1 kilometer hoge El Capitan in Yosemite National Park,… free solo.

Volledige overgave
Het free solo bedwingen van El Captain is dé ultieme sportprestatie. Een waarbij je je volledig moet overgeven aan je lichaam. Eén minuscuul klein foutje en het is afgelopen. Dit vereist een bepaalde mentale, bijna spirituele, staat, die gedurende de film steeds fascinerender wordt. Het wordt duidelijk dat Alex dit moet doen, dat hij niet anders kan, maar ook dat hij naar het sublieme reikt.

Het uitdagen van de dood
Alex is een bedachtzame, grappige en bloedeerlijke jonge man met sinds kort een vaste vriendin, die duidelijk enorm worstelt met zijn passie. Voor hem is het uitdagen van de dood essentieel. Door de rotswanden free solo te beklimmen, zonder touw of enig ander hulpmiddel, bereikt hij een bepaalde focus, een staat van zijn, die voor hem alles is. Voor haar betekent het leven in het besef dat hij elk moment kan sterven..

Adrenaline
De uiteindelijke klim is krankzinnig spannend. Zelden zal een film zoveel adrenaline oproepen. Maar de reis er naar toe is minstens zo fascinerend. Alex ontpopt zich als de klimversie van een Boeddhistische monnik. Aardse zaken zijn minder belangrijk dan zijn wens zichzelf te overstijgen. Een documentaire van mythische proporties, gefilmd door zijn vrienden, die toevallig ook de allerbeste bergfilm regisseurs van de wereld zijn.

★★★★ NRC Handelsblad
“Een beeldschone, maar ongemakkelijke kijkervaring, die niet alleen een fenomenale prestatie in beeld brengt, maar ook hoe moeilijk het moet zijn om te leven met
iemand zonder angst.”

★★★★ De Volkskrant
“Free solo getuigt van liefde en ontzag voor de klimjunk, zonder voorbij te gaan aan de risico’s. En brengt de kijker in een euforische staat”

Voorstellingen

DELEN: