FilmABC winnaar ‘C’: Sunset boulevard

Verenigde Staten, 1950, 110'
Regie : Billy Wilder
Acteurs : Gloria Swanson, Erich von Stroheim, William Holden, Cecil B. DeMille

Niet alles in Hollywood is glitter en glamour. Het sterrensysteem kan iemand razendsnel tot celebrity maken, maar als de verkoopcijfers zakken is de ster van gisteren de has-been van vandaag. Niemand die daar beter oog voor had dan Hollywoodvakman Billy Wilder, wiens ‘Sunset Boulevard’ nog altijd geldt als het scherpste portret van de filmindustrie.

Voormalige stille-filmster Norma Desmond (Gloria Swanson) leeft sinds de komst van de geluidsfilm teruggetrokken in een donker huis aan Sunset Boulevard, met haar butler Max von Mayerling (Erich von Stroheim), tevens haar vroegere regisseur en echtgenoot. De jonge scenarioschrijver Joe Gillis (William Holden) belooft de eenzame Desmond een comeback, maar is in werkelijkheid alleen in haar fortuin geïnteresseerd. Desmond laat echter niet met zich spotten.

Billy Wilders cynisch-aangrijpende portret van een uitgerangeerde filmster die zich omringt met beroemdheden uit het verleden – Buster Keaton, Hedda Hopper en Cecil B.DeMille maken hun cameo-opwachting – was goed voor drie Oscars (beste scenario, muziek en art-direction). Opvallend was de overeenkomst tussen het personage Norma Desmond en de echte filmster Gloria Swanson; zij was een van de stille-filmdiva’s wier carrière sneefde door de opkomst van de geluidsfilm, hoewel ze op hoge leeftijd nog werd gevraagd voor een rol in ‘Airport 1975’ als… Gloria Swanson. Von Stroheim regisseerde Swanson in 1929 in ‘Queen Kelly’. Van de film zijn in ‘Sunset Boulevard’ fragmenten te zien.

Voorstellingen

DELEN: