FilmABC Winnaar ‘B’: Das leben der anderen

Duitsland, 2006, 137'
Regie : Florian Henckel von Donnersmarck
Acteurs : Ulrich Mühe, Martina Gedeck, Sebastian Koch

In het Oost-Berlijn van 1984 is de Glasnost nog ver te zoeken, en de Stasi heerst. Doel van deze inlichtingendienst: alles te weten komen. De populariteit, de vrije ideeën en de liefdesrelatie van toneelschrijver Georg Dreyman en actrice Christa-Maria Sieland zijn de communistische leiders een doorn in het oog. Op last van de minister van cultuur worden zij onderworpen aan een onderzoek van ’s werelds meest efficiënte inlichtingendienst.

Stasi-agent Gerd Wiesler, alias HGW XX/7, is bureaucraat in hart en nieren. Vol overtuiging begint hij aan zijn opdracht het stel in de gaten te houden. Hoe dieper hij echter in het leven van de twee terechtkomt, hoe meer sympathie hij krijgt voor de geliefden, voor hun manier van leven en hun opvattingen. Voor de mens achter HGW XX/7 wordt het steeds moeilijker loyaal te blijven aan zijn werkgever.

‘Das Leben der Anderen’ won de Oscar voor Beste niet Engelstalige film. De film won tevens de prijzen voor beste film, beste scenario en beste acteur (Ulrich Mühe) bij de Europese Film Awards 2006.

Voorstellingen

DELEN: