SliekerDoks: Descending the Mountain

Zwitserland, 2021, 78'
Regie : Maartje Nevejan

Wat gebeurt er als je magic mushrooms (psilocybine) geeft aan ervaren Zenbeoefenaars die nog nooit drugs hebben gebruikt? Wat gaat ons dat leren over de mystieke ervaring van eenheid met de natuur? Vanuit deze vragen zetten psychiater Franz Vollenweider en Zenmeester Vanja Palmers, een legaal wetenschappelijk experiment op in een klooster op de top van Mount Rigi in Zwitserland. Precies 50 jaar nadat de magische paddenstoelen officieel verboden werden (in Nederland vanaf 2008), begint er weer een nieuw verhaal in wat nu de “psychedelic renaissance” genoemd wordt. Terwijl anno 2021 de meeste onderzoeken met psychedelica zich vooral richten op de veel belovende medische toepassingen ervan, gaan Frans en Vanja al weer een stap verder. Kan de combinatie van meditatie en psilocybine de mensheid helpen om uit de puinhoop te komen die we met onze neoliberale samenleving over onszelf en de planeet hebben afgeroepen?

Na afloop gongconcert
Na afloop trakteert Slieker vrijwilliger Saskia Boom je op een gongconcert van 20 minuten. Saskia speelt regelmatig op de gong voor anderen waarbij ze je laat ervaren dat de klanken van de gong óók magisch en meditatief werken. Met haar spel zal ze proberen je in een diepe ontspanning te laten komen om zo de innerlijke stilte en rust in jezelf te ervaren.

Regisseur Maartje Nevejan, werkt, net als bij haar laatste veel geprezen film ‘Ik ben er even niet’, samen met andere kunstenaars om een visuele taal te vinden voor innerlijke ervaringen. Hierbij laat ze de iconische beeldtaal van de jaren ’60 achter zich, door met animaties en een hallucinerende soundscape een psychedelische ervaring op te roepen bij de toeschouwer.

Voorstellingen

DELEN: