Bestel tickets

2023 – 266 min.

De bezette stad

Laatste kans!

Amsterdam 1940-1945 van Bianca Stigter. McQueen creëert twee in elkaar grijpende portretten: het ene toont van deur tot deur de nazi bezetting die de stad nog steeds achtervolgt, het andere is een levendige reis door de laatste jaren van pandemie en protest.

 • Regie

  Steve McQueen
 • Gesproken talen

  Nederlands

Informatie

 • Acteurs

  Carice van Houten
 • Land van oorsprong

  Verenigd Koninkrijk, Nederland
 • Genre

  Documentaire

Het verleden botst met ons heden in Steve McQueens gedurfde documentaire ‘De bezette stad’, geïnspireerd op het boek ‘Atlas van een bezette stad. Amsterdam 1940-1945’ van Bianca Stigter. McQueen creëert twee in elkaar grijpende portretten: het ene toont van deur tot deur de nazi bezetting die de stad nog steeds achtervolgt, het andere is een levendige reis door de laatste jaren van pandemie en protest. Wat naar voren komt, is zowel verpletterend als hoopgevend, een verreikende meditatie over geheugen, tijd en wat er in het verschiet ligt.

In Cannes bedankte de regisseur de stad Amsterdam voor alle inspiratie van de afgelopen jaren: ‘Als filmmaker of artiest vind je vaak de inspiratie onder je bed, of op de drempel van je voordeur. Je hoeft niet ver te rijden om iets interessants te vinden. Soms is het al genoeg om goed om je heen te kijken.’

Let op: vanwege de lengte van de film is er halverwege een pauze van 15 minuten.

Afbeeldingen

Alle voorstellingen

Uitroepteken in rondje

Op dit moment staan er geen voorstellingen gepland