Das schweigende Klassenzimmer

Duitsland, 2018, 111'
Regie : Lars Kraume
Acteurs : Jonas Dassler, Michael del Coco, Lena Klenke, Sina Ebdell, Isaiah Michalski, Leonard Scheicher, Tom Gramenz

Een simpel gebaar…
Het is 1956 en tijdens een bezoek aan een bioscoop in West Berlijn zien de Oost-Duitse scholieren Theo en Kurt schokkende beelden over de Hongaarse opstand in Boedapest. Terug in Stalinstadt (nu Eissenhüttenstadt) willen ze uit solidariteit met de gevallen slachtoffers een gebaar maken. Ze krijgen hun hele klas mee en tijdens een les houden ze allen een minuut stilte. Dit simpele gebaar veroorzaakt flink wat onrust.

Contrarevolutionair
In eerste instantie doet de schooldirecteur het af als een onschuldige puberdaad. Als het incident echter ter ore komt van het ministerie van Onderwijs beoordeelt de minister het als een contrarevolutionaire daad en eist dat de organisator binnen een week bekend wordt gemaakt. De klas blijft solidair met elkaar en de scholieren weigeren dit, wat verstrekkende gevolgen heeft voor hun verdere leven….

Waargebeurd verhaal
‘Das schweigende Klassenzimmer’ is een boeiend en moedig hoofdstuk uit de Koude Oorlog. Gebaseerd op de persoonlijke ervaringen en het indrukwekkende gelijknamige boek van Dietrich Garstka – een van de 19 scholieren die door een simpel gebaar een geheel staatsapparaat op zich af kregen. De bekroonde regisseur en scriptschrijver Lars Kraume (winnaar German Film Award in 2016 voor de politieke thriller ‘The People vs. Fritz Bauer’) verzamelde een indrukwekkende cast bestaande uit een aantal veelbelovende opkomende- en gerenommeerde acteurs. De film kreeg zijn wereldwijde première op het Filmfestival Berlijn in het Gala programma.

In 2008 verscheen de Nederlandse vertaling van het boek onder de titel “De zwijgende klas”.

★★★★ VPRO/Cinema.nl
‘Een boeiende geschiedenisles, verpakt als spannend psychologisch drama, van de maker van het al even geslaagde Der Staat gegen Fritz Bauer’.

Voorstellingen

DELEN: