Coureur

België, Italië, 2019, 96'
Regie : Kenneth Mercken
Acteurs : Niels Willaert, Koen de Graeve, Karlijn Sileghem, Fortunato Cerlino

Wielercircuit
Als zoon van een profwielrenner groeit beugelbekkie Felix Vereecke op in het wielercircuit van Vlaanderen. Het is een besmettelijk milieu, gekenmerkt door geweld, alcohol en competitiedrang. Uiteraard wil Felix als volgroeide tiener zijn eigen vader voorbijstreven. Hij sluit zich aan bij een semiprofploeg in fietswalhalla Italië om daar naar de overwinning te fietsen, ook al kost het hem zijn lichaam.

EPO
In dit semi-autobiografische speelfilmdebuut duikt de Vlaamse scenarist en regisseur Kenneth Mercken in zijn eigen wielerverleden. Dat levert een kritische blik op van het wielrenwereldje rond de millenniumwisseling, toen de sport zich obsessief bezighield met chemische hulpmiddelen als EPO. Als een soort proefkonijn wordt Felix volgespoten met middelen om zijn prestaties te verhogen. Die focus op verboden substanties lijkt door te dringen in het DNA van deze film, want Mercken stort zich met een indringende cameravoering op het broze lijf van Felix. Zo maakt hij het slopende leven van renners haast lichamelijk voelbaar.

★★★★ NRC Handelsblad
“Knap filmdebuut”. “Af en toe duikt er een hoofdrolspeler op naar wie je wilt blijven kijken. Naar wie je móét blijven kijken. Met een lichaam dat een verhaal op zich vertelt. Zo iemand is Niels Willaerts, die in Coureur de jonge Vlaamse wielerbelofte Felix Vereecke speelt.”

Voorstellingen

DELEN: