Cold War

Polen, 2018, 84'
Regie : Pawel Pawlikowski
Acteurs : Tomasz Kot, Joanna Kulig, Agata Kulesza

Genomineerd voor de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film, Beste regie en Beste Cinematografie!

In het Polen ten tijde van de Koude Oorlog is het voor Wiktor en Zula liefde op het eerste gezicht. Ze beleven een gepassioneerde romance, maar worden gescheiden door politiek en tegenslagen. In zijn zoektocht naar jonge artiesten om een ensemble op te zetten dat Poolse folklore opvoert, valt het oog van muzikant Wiktor op de jonge en vrijgevochten Zula. De twee voelen zich direct tot elkaar aangetrokken, maar lijken voortdurend op de vlucht tussen oost en west. Ze kunnen niet zonder elkaar, maar ook niet met elkaar. ‘Cold War’ toont een onmogelijke liefde in een onmogelijke tijd.

‘Cold War’ werd geselecteerd voor de Officiële Competitie van het Filmfestival van Cannes, waar Pawlikowski werd bekroond als Beste Regisseur. Met in de hoofdrollen de Poolse acteurs Joanna Kulig en Tomasz Kot en een bijrol van actrice Agata Kulesza (bekend uit IDA).

★★★★★ de Volkskrant
‘Fabelachtig mooi, gloedvol maar ingetogen verteld hartverscheurend drama. Acteurs Tomasz Kot en Joanna Kulig zijn perfect als liefdeskoppel. Haast onmogelijk elegant en verpletterend eerlijk tegelijk’.
‘Cameraman Lukasz Zal tovert met contrasten’

★★★★★ NRC Handelsblad
‘Een meesterwerk in zinderend zwart-wit. Elk shot van de film kan je inlijsten. De Poolse cineast Pawlikowski levert, na ‘Ida’ opnieuw een meesterwerk van trefzekerheid af in een film over liefhebben, verlaten, terugvinden en weer in de steek laten. Hartverscheurend’

Voorstellingen

DELEN: