Capharnaüm

Libanon, 2018, 120'
Regie : Nadine Labaki
Acteurs : Zain Al Rafeea, Yordanos Shiferaw, Treasure Bankole, Nadine Labaki

Zain
Volgens de arts moet Zain een jaar of twaalf zijn, maar niemand kent zijn precieze leeftijd; hij is bij zijn geboorte niet aangemeld. Zo zijn er meer basale zaken die in het chaotische leven van Zain en zijn broertjes en zusjes ontbreken: een leefbaar onderkomen, voldoende eten, bescherming, liefde. Daarom daagt Zain zijn ouders voor de rechter. Zijn aanklacht is dat ze hem op de wereld hebben gezet.

Het lot van ongedocumenteerden
Met de rechtszaak als raamvertelling, tonen twee lange flashbacks hoe het zover is gekomen. In een energieke montage van observerend gefilmde scènes belichtCapharnaüm’, onder meer via de problemen van een illegale Ethiopische schoonmaakster die Zain onderdak verleent wanneer hij van huis wegloopt, het lot van de grote groep ongedocumenteerden die in en rond Beiroet probeert te overleven. Zijn straatwijsheid en de vroegwijze, soms droevige blik van de jonge hoofdrolspeler Zain Al Rafeaa verraden zijn eigen ervaringen als Syrische vluchteling in de Libanese metropool.

Amateuracteurs leveren sterke prestaties
De nieuwe film van regisseur Nadine Labaki (‘Caramel’) is een indringend portret over ouderschap en overleven in de armste wijken van Libanon, verteld door de ogen van een kind. ‘Capharnaüm’ ging in première op het Filmfestival van Cannes. De cast bestaat veelal uit amateuracteurs en met name Zain Al Rafeea wordt geprezen om zijn sterke acteerprestaties: “a startling, unforgettable presence”, aldus ‘Vulture’.

Winnaar publieksprijs Internationaal Filmfestival Rotterdam 2019 én IFFR in Groningen 2019!

★★★★ de Volkskrant
“Met de jonge hoofdrolspelers pakt Labaki haar publiek al volledig in, maar Capharnaüm (genomineerd voor een Oscar voor beste niet-Engelstalige speelfilm) is daarnaast ook een knap geschreven en bijzonder sterk uitgevoerd drama”.

★★★★ Trouw
‘Een drama met een boodschap dat weinig mensen onberoerd zal laten’. ‘een uitstekend geregisseerde en waarachtige film met een indrukwekkende cast van amateurs.’

De Filmkrant
“Nadine Labaki vindt de juiste balans tussen empathie en medelijden in Capharnaüm. Haar hartverscheurende film toont het verrotte leven van een veel te jong kind op straat in de achterbuurten van Beiroet”.

 

Voorstellingen

DELEN: