Blaze met Tim Knol + Djurre de Haan en meer

Verenigde Staten, 2018, 129'
Regie : Ethan Hawke
Acteurs : Ben Dickey, Alia Shawkat, Charlie Sexton

DEZE VOORSTELLING IS UITVERKOCHT

 

Kaartje kost €17,50 en is inclusief een drankje (Fris, bier, wijn). Aan de kassa kun je op vertoon van je ticket het drankmuntje halen.

Blaze
De kleurrijke singer-songwriter Blaze Foley was een sleutelfiguur in de Texas Outlaw muziekbeweging van de jaren ’70 en ‘80. Hij overleed te jong als onbekende muzikant, maar niet zonder country artiesten als Willie Nelson en Merle Haggard te hebben geïnspireerd. De film volgt de zanger in verschillende fases van zijn leven: zijn relatie met Sybil Rosen, de impact van zijn nummers en zijn tragische overlijden op 39-jarige leeftijd. Een liefdevol eerbetoon van regisseur Ethan Hawke aan een haast vergeten countryheld.

Dat Ethan Hawke een muziekliefhebber was konden we al opmaken uit zijn vele rollen als getormenteerde muzikant (o.a. ‘Boyhood’, ‘Juliet Naked’), maar voor zijn levensproject over één van de meest (onder)gewaardeerde Americana-artiesten ooit, Blaze Foley, besloot hij vorig jaar achter de camera te stappen. En dat heeft een verdomd goede film opgeleverd, met een geweldige Ben Dickey als de verdoemde muzikale legende die met zijn notoire maat Townes van Zandt (gespeeld door Bob Dylans gitarist Charlie Sexton) Texas onveilig maakt. Blaze is een bitterzoete film over artistieke vrijheid versus relationele verantwoordelijkheden.

Tim Knol en Djurre de Haan
We hebben de Nederlandse Americana-artiesten en -liefhebbers Tim Knol en Djurre de Haan (awkward i), Townes-kenner Peter Bruinsma en Friestalige Townes vertolker Gerrit Breteler uitgenodigd om een inleidend programma te maken!
Tim en Djurre spelen liedjes van Blaze Foley, vertellen verhalen, en leggen uit wat de man zo’n legende maakt.

Townes van Zandt in het Fries
Zanger Gerrit Breteler zal werk van Townes Van Zandt in de Friese taal laten horen. Breteler, tevens actief als schilder en schrijver, vertolkte twee in het Fries vertaalde Van Zandt-songs op de in 2007 verschenen mini-cd Nothin’ niks-neat-niks. Deze bevat verder nummers van Townes in het Gronings en in het Drents. De liedjes die Gerrit voor zijn rekening nam zijn St. Jan de doarmer (St. John the gambler) en Sjong en flean (To live’s to fly).

Leven op een portie Leeuwarder bitterballen
Peter Bruinsma vertelt over Townes Van Zandt, vriend en collega van singer-songwriter Blaze Foley, en over popconcertorganisatie De Ooievaar. Tussen 1982 en 2000 haalde deze stichting honderden bands en solisten uit binnen- en buitenland naar Leeuwarden. Zo stond de bij leven al legendarische Texaanse troubadour Van Zandt tweemaal op een Leeuwarder podium: in 1990 in Muziekcafé De Brouwershoeck en in 1992 in Theater Romein. Peter schreef over zijn ontmoetingen met de getroubleerde singer-songwriter Het artikel Townes Van Zandt: leven op een portie Leeuwarder bitterballen. Ook dit verhaal komt tijdens deze avond aan de orde.

Extra vertoning zondag 19 mei
Op zondag 19 mei zal er een extra vertoning zijn van de film ‘Blaze’. Dit is enkel de filmvertoning, zonder livemuziek en optredens.

Voorstellingen

DELEN: