Bestel tickets

2022 – 318 min.

Best of IDFA on Tour 2023

SliekerDoks

Drie prijswinnende films die door de jury’s van IDFA 2022 zijn bekroond om hun uitmuntendheid, omdat ze urgente verhalen vertellen of omdat ze je op een bijzondere manier raken.

Informatie

  • Land van oorsprong

  • Genre

    Documentaire

Van de vele documentaires die tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam in première gaan, zijn de beste films door het hele land te zien.  Ze verruimen de blik op onszelf, de omgeving en de wereld om ons heen. Ze laten een rauwe werkelijkheid zien, of tonen juist hoe mooi, geestig en liefdevol het leven kan zijn. Op zondag 12 februari is dit Best of IDFA on Tour-programma bij Slieker te zien. Drie films die prikkelen, verbinden en inspireren.

Er worden geen tickets voor de afzonderlijke films verkocht. Je koopt een ticket voor het gehele programma bestaande uit drie documentaires.

Mocht je gebruik maken van het VIP-ticket van de Vriendenloterij,
vergeet dan niet je loterij-pas mee te nemen!

Programma:
10:30 uur: ‘Reis door onze wereld’ met aanwezigheid van de regisseurs
12:50 uur: pauze
13:30 uur: ‘Paradise’
15:00 uur: pauze
15:30 uur: ‘Apolonia, Apolonia’
17:45 uur: einde programma


 ‘Reis door onze wereld (Journey Through our World)’
– Petra Lataster-Czisch, Peter Lataster

Nederland, 113 minuten, Nederlands en Russisch gesproken, Nederlands ondertiteld
Winnaar IDFA Award for Best Dutch Film (Dutch competition) en Best editing (International Competition)

Door corona kromp de wereld van het documentaire-echtpaar Petra en Peter Lataster. Toen de lockdown kwam, richtten zij de camera op zichzelf, op de natuur in hun tuin en op hun buren. Reis door onze wereld is minder een egodocument dan een herkenbare schets van die wonderlijke historische periode waarin de wereld tot stilstand was gekomen en de tijd, soms onbarmhartig, doortikte. Er is die kalmte waarin de dagen zich aaneenrijgen, en de aandacht opeens gevangen kan worden door een traag glijdende slak in de tuin. Er is de angst voor een onbekend virus. En ondertussen voeden de kraaien gewoon een jong op. Een dierbare vriendin blijkt ongeneeslijk ziek, en sterft. In al die tijd is er één constante: de tedere relatie van het echtpaar en hun liefdevolle blik op de wereld om hen heen.

 

‘Paradise’
– Alexander Abaturov

Frankrijk, Zwitserland, 88 minuten, Russisch gesproken, Nederlands ondertiteld
Winnaar IDFA Award for Best Cinematography (International Competition)

In de zomer van 2021 leidt een uitzonderlijke hittegolf in Jakoetië, het noordoosten van Siberië, tot enorme bosbranden. Op de eindeloze taiga ligt het dorp Shologon, gehuld in oranje rook en zwarte as. Het bos staat in brand en de vlammen naderen snel. Van de regering hoeven de oorspronkelijke bewoners geen hulp te verwachten, want Shologon ligt aan de rand van de ‘Controlezone’, de officiële term voor afgelegen of dunbevolkte gebieden waar de autoriteiten niet verplicht zijn om natuurbranden te bestrijden, als de kosten om ze te blussen groter zijn dan de geschatte schade. Aan hun lot overgelaten slaan de bewoners de handen ineen. De camera gaat met de mannen mee het vuur in als ze proberen de vlammen te bedwingen. De klimaatverandering gaat in de poolgebieden sneller dan waar dan ook, met dit inferno als krachtig visueel bewijs.

 

‘Apolonia, Apolonia’
– Lea Glob

Denemarken, Polen, Frankrijk, 113 minuten, Nederlands ondertiteld
Winnaar IDFA Award for Best Film (International Competition)

De getalenteerde Apolonia Sokol werd geboren in een undergroundtheater in Parijs en groeide op in een kunstenaarsgemeenschap – het ultieme bohemien bestaan. Als twintiger studeert ze aan de Beaux-Arts de Paris, een van de meest prestigieuze kunstacademies van Europa. Door de jaren heen keerde Lea Glob telkens weer met haar camera bij de charismatische Apolonia terug en ontstond een bijzondere band tussen de twee jonge vrouwen. Het resultaat is dit fascinerende portret van een jongvolwassen vrouw die haar plek zoekt in de (kunst)wereld. Sprookjes bestaan niet; een vrouwelijke kunstschilder moet meer opgeven en heeft meer te overwinnen dan een man, is een van de lessen die Apolonia leert. Dat geldt ook voor haar vriendin Oksana Shachko, een van de oprichters van de feministische actiegroep Femen, met wie ze lang samenwoont. Apolonia’s veerkracht wordt flink op de proef gesteld.

Afbeeldingen

Alle voorstellingen

Zondag 12 februari

Zondag 12 februari

10:30 u

Blauwe Zaal

Tickets kopen