Ballon

Duitsland, 2018, 120'
Regie : Michael Bully Herbig
Acteurs : Thomas Kretschmann, Friedrich Mücke, Karoline Schuch, David Kross

Meest spectaculaire ontsnapping in de geschiedenis
Ballon is het waargebeurde verhaal van twee families die, ten tijde van de Koude Oorlog, in een race tegen de klok alles op alles zetten om van Oost- naar West-Duitsland te vluchten. De historische thriller toont een van de meest spectaculaire ontsnappingen in de geschiedenis.

DDR
Het is 1979 en in de toenmalige Duitse Democratische Republiek verlangen twee families naar vrijheid en een betere toekomst. Ze bedenken een gewaagd plan om met een zelfgemaakte luchtballon naar het Westen te vluchten. In het geheim bouwen Günter Wetzel (David Kross) en zijn goede vriend Peter (Friedrich Mücke) een luchtballon, waarmee ze hun acht familieleden over de grens willen vliegen.

Met de Stasi op de hielen
Wanneer een eerste poging mislukt, komt niet alleen hun ontsnappingsplan in gevaar, maar staan ook hun levens op het spel. Met de Stasi op de hielen, doen ze een tweede poging om de gevaarlijke oversteek te maken. Günter Wetzel, op wie het hoofdpersonage in Ballon is gebaseerd, zegt over de ontsnapping: “Ook al ben ik blij dat we die beslissing hebben genomen; als ik destijds had geweten wat ik nu weet, dan had ik het nooit gedaan omdat het zo gevaarlijk was.”

Van 1961 tot 1989 werden er 75.000 Oost-Duitsers gearresteerd omdat ze naar het Westen wilden ontvluchten. Maar liefst 800 verloren hun leven aan de grens.

★★★★ De Morgen
‘Ballon’ vliegt weg met je zenuwen”.

Zo gevaarlijk was het om de DDR te ontvluchten
Radioprogramma ‘Met het oog op morgen’ weidde een mooi item aan de film ‘Ballon’. Hier kun je het fragment terugluisteren.

Voorstellingen

DELEN: