Bestel tickets

2023 – 96 min.

Aurora’s sunrise

Laatste speelweek!

Deze aangrijpende animatiedocumentaire vertelt het onvergetelijke verhaal van Aurora Mardiganian, die als overlever van de Armeense genocide vlucht naar Amerika en wereldberoemd wordt als hoofdrolspeler in Hollywoodfilm 'Auctions of souls', gebaseerd op haar leven.

  • Regie

    Inna Sahakyan
  • Gesproken talen

    Armeens, Engels, Turks, Koerdisch, Duits
  • Ondertiteling

    Nederlands

Informatie

  • Acteurs

    Anzhelika Hakobyan, Arpi Petrossian
  • Land van oorsprong

    Duitsland, Armenië, Litouwen
  • Genre

    Animatie en Documentaire

Aurora Mardigianian is pas veertien jaar oud wanneer het grootste deel van haar familie wordt afgeslacht en ze zelf als slaaf wordt verkocht tijdens de Armeense genocide. Als ze eindelijk ontsnapt, vlucht ze naar de Verenigde Staten, waar ze al snel de aandacht trekt van Hollywood. In 1919 speelt ze de hoofdrol in de stille film ‘Auctions of souls’, gebaseerd op haar eigen leven. De film werd een gigantisch succes en Aurora reist de hele wereld over om haar verhaal te vertellen. Intussen gaan de moordpartijen in Armenië nog steeds door en wordt Aurora bijna verzwolgen door de traumatische herbelevingen.

‘Aurora’s sunrise’ is een aangrijpende animatiedocumentaire die een licht schijnt op de vaak vergeten Armeense genocide. De film is gebaseerd op Mardiganians memoires en regisseur Inna Sahakyan gebruikt ook archiefbeelden uit de lang verloren film uit 1919 om het onvergetelijke verhaal van Aurora te vertellen.

Achtergrond: de Armeense genocide
De Armeense genocide is de benaming voor de volkerenmoord van tussen de 1 en 1,5 miljoen Armeniërs in het Ottomaanse Rijk, de voorloper van Turkije. Startdatum is 24 april 1915, de dag dat de Ottomaanse autoriteiten ongeveer 250 Armeense intellectuelen en leiders van de gemeenschap in Istanboel oppakten en arresteerden.

Na deze gebeurtenis besloot het Ottomaans regime officieel alle Armeniërs te verdrijven naar de zuidelijke provincie Syrië, dat toen nog deel uitmaakte van het Ottomaanse Rijk. Ze gaven als reden de recentelijke opstanden en massamoorden door Armeniërs op verscheidene plaatsen in het land. Tot op de dag van vandaag ontkent Turkije dat het woord genocide een goede term is voor de massamoord op de Armeniërs.

Andere landen, waaronder de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Italië, Canada, Brazilië en Rusland, hebben het bloedbad officieel erkend als genocide, en de meeste geleerden en historici zijn het daarmee eens.

 

Deze voorstelling is ook onderdeel van het activiteitenprogramma van het Fries Verzetsmuseum

Afbeeldingen

Alle voorstellingen

Uitroepteken in rondje

Op dit moment staan er geen voorstellingen gepland