Ash is purest white

China, Frankrijk, Japan, 2018, 141'
Regie : Zhangke Jia
Acteurs : Tao Zhao, Fan Liao

De jonge danseres Qiao valt voor de machtige gangsterbaas Bin. Wanneer zij hem tijdens een hinderlaag door een rivaliserende bende in bescherming neemt, draait ze de gevangenis in. Als ze na vijf jaar weer vrijkomt, gaat ze op zoek naar Bin om hun oude leven weer op te pakken. Maar kan dat nog? Hun gewelddadige relatie ontvouwt zich tussen 2001 en 2017, wat regisseur Jia Zhangke de kans biedt op de achtergrond een kroniek te verbeelden van het hedendaagse China – van spookachtig lege mijnsteden tot hele dorpen die worden geofferd om ruimte te maken voor nieuwe dammen.

Grootmeester Jia Zhangke liet zich voor zijn nieuwste film inspireren door scènes die tijdens de montage van zijn eerdere films ‘Unknown Pleasures’ (2002) en ‘Still Life’ (2006) sneuvelden. Ook in die films speelde Jia’s muze en echtgenote Zhao Tao de hoofdrol, en in het hoofd van de regisseur werden de twee personages die zij in die films speelde tot één. ‘Ash Is Purest White’ voltooit haar verhaal.

★★★★  NRC Handelsblad
‘Jia is niet alleen de belangrijkste regisseur van China, maar met zijn overal bekroonde en vaak meerdere decennia omvattende kronieken ook een van de meest toonaangevende regisseurs van onze tijd’ – het is Jia’s beeldtaal die imponeert en die door de jaren heen steeds magischer is geworden’

★★★★ VPRO/Cinema
‘Prachtig melodrama – voorkennis is ook niet nodig om van dit fijne, diepmenselijke drama te kunnen genieten’

Jia Zhangke was guest of honour op het afgelopen IFFR. Hij heeft daar een masterclass gehouden en die is hieronder te bekijken.

IFER 2019 Masterclass: Jia Zhangke

IFER 2019 Masterclass: Jia Zhangke.Join us live as Jia Zhangke, chronicler of China’s hyper-industrialisation, talks about his approach and his most recent film Ash Is Purest White.

Geplaatst door International Film Festival Rotterdam – IFFR op Maandag 28 januari 2019

Voorstellingen

DELEN: