Arts in Cinema: Caravaggio – the soul and the blood

Italië, 2018, 90'
Regie : Jesus Garces Lambert

Caravaggio was een revolutionaire kunstenaar en derhalve vaak minder geliefd bij zijn tijdgenoten. Hij reisde heel Italië door op zoek naar succes en fortuin, en wellicht naar zichzelf en ontsnapte bijna altijd aan de vijanden die hij onderweg steeds weer maakte. Milaan, Florence, Rome, Napels, Malta: 5 steden, 15 musea en 40 van de beroemdste kunstwerken in de typische stijl van de meester, gefilmd op de meest adembenemende locaties, of in belangrijke musea in Italië en de rest van de wereld waar ze heden ten dage bewonderd kunnen worden.

De film vertelt het verhaal van Caravaggio’s kunstwerken, middels diepgaande research in divers gedocumenteerd bewijs, met de nadruk op zijn turbulente leven, vol licht en schaduw, contrast en contradicties, geniale ingevingen en wilde uitspattingen, echo’s van persoonlijke ervaringen in zijn meesterwerken.

De verhaallijn beweegt zich voort op twee niveaus: het artistieke commentaar, met name van professor Claudio Strinati, kunsthistoricus en Caravaggio expert, alsmede van professor Mina Gregori, (President van de Roberto Longhi Stichting voor Kunstgeschiedenis Studies) en Rossella Vodret (curator van de ‘Dentro Caravaggio’ tentoonstelling in het Palazzo Reale in Milaan) en tevens zien we de  ‘fotografische’ scènes, evocatief and symbolisch voor de geest van Caravaggio en zijn kunst, waardoor de kijker in direct contact komt met de geest van de kunstenaar, zijn onbedwingbare impulsen en diens innerlijke ervaringen.

Voorstellingen

DELEN: