Arcadia: Een avond met Erik van Lieshout

Nederland, 2022, 120'
Regie : Erik van Lieshout

Aanstekelijk project in Oranjewoud
Speciaal ter gelegenheid van de Arcadia-tentoonstelling Paradys in Oranjewoud organiseert Slieker Film een bijzondere avond met kunstenaar en filmmaker Erik van Lieshout. Gastheer en Paradys-curator Hans den Hartog Jager gaat met hem en het publiek in gesprek over zijn onorthodoxe werkwijze en de film die hij maakte over zijn aanstekelijke project in Oranjewoud.

De boel op scherp stellen
Erik van Lieshout speelt in zijn films vaak Erik van Lieshout. Een ontwapenend eerlijke man, op het naïeve af, die voortdurend met zichzelf en met de wereld in de knoop ligt. Daarbij stort hij zich telkens vol overgave in werelden die niet de zijne zijn, om vervolgens als buitenstaander de boel op scherp te stellen.

Ondertussen zoekt Van Lieshout ook naar de manier waarop kunst het beste werkt. Hij wil confronteren en provoceren en het punt bereiken waar het mis kan gaan, want dan staat er iets op het spel. Door zich juist níet aan te passen aan het algemeen geaccepteerde gedrag van zijn omgeving ontstaan er vaak humoristische situaties, maar hij lokt ook reacties uit als irritatie en ongeloof.

Toerisme op z’n lulligst?
Voor Paradys besloot Van Lieshout aan een bloemenmozaïek te gaan maken, een kleurrijke bloemenzee. Zo’n mozaïek is het ‘paradijs’, de ‘schoonheid’ in het extreme, maar het werk zou geen Erik van Lieshout zijn als hij hier geen draai aan zou geven: want is zo’n mozaïek niet ook ‘toerisme op z’n lulligst’? Van Lieshout bivakkeerde enkele maanden in Oranjewoud om het werk speciaal voor deze plek te ontwikkelen – tot welke situaties dat leidde ontdek je deze avond.

Op vertoon van je Sliekerticket van deze voorstelling krijg je €5,00 korting op Paradys! Vraag ernaar bij de kassa van het Paradys-ontvangstpaviljoen, tegenover het Parkhotel Tjaarda in Oranjewoud.

Voorstellingen

DELEN: