Another Day of Life

Polen, Spanje, 2018, 80'
Regie : Raúl de la Fuente
Acteurs : Miroslaw Haniszewski, Vergil J. Smith, Tomasz Zietek

Kapuściński in Angola
Kapuściński was zowel een van de grote kanshebbers op de Nobelprijs voor de Literatuur als de ‘reporter van de eeuw’. Hij was bij leven al legendarisch door als een van de weinigen naar de moeilijkste en gevaarlijkste plekken te reizen en terug te komen met prachtige reportages vol impressionistische sfeerbeelden als in de beste fictie. Wanneer hij aankomt in Angola, een van de laatste Afrikaanse kolonies die onafhankelijk gaat worden, staat het land op springen. Terwijl de Portugezen vertrekken, breekt er een felle onafhankelijkheidsstrijd uit.

Magisch realisme
Kapuściński besluit om als enige buitenlandse journalist naar het front te trekken. Het wordt zijn persoonlijk zwaarste tocht, waarin 20 jaar intense verslaggeving over de droom van een vrij Afrika culmineert. Op fabuleuze wijze weten de filmmakers deze reis filmisch te verbeelden. Door de prachtige, soms bijna hallucinante animatie, maken we niet alleen de gebeurtenissen mee, maar ervaren ze ook in de magisch realistische stijl van Kapuściński. In combinatie met hedendaagse documentaire beelden van de hoofdpersonages die nu nog leven, krijgt de film een enorme emotionele kracht.

Prijzen
Na de European Film Award voor beste Europese animatiefilm heeft ‘Another day of life’ in februari van dit jaar in Seville ook de Spaanse Oscar  voor beste animatiefilm gewonnen.

Hollywood reporter
‘a visually striking piece of rare immediacy and power, one whose refreshingly unsimplified, pragmatic message — that wars, though terrible, may sometimes be necessary’.

Over Kapuściński:
Ryszard Kapuscinski (1932-2007) was een van de belangrijkste en kleurrijkste oorlogsverslaggevers van de twintigste eeuw. Gedurende zijn carrière maakte hij 27 revoluties mee, werd hij veertig keer gevangen gezet en vier keer ter dood veroordeeld. Als correspondent van een Pools persbureau was hij vooral actief in Afrika. Toen in 1975 een burgeroorlog uitbrak in Angola was hij de enige buitenlandse reporter ter plekke. In zijn boek Another Day of Life beschrijft hij hoe het diamant- en olierijke land wordt ingezet als pion in de Koude Oorlog.

Salman Rushdie
‘Hij zet onze verbeelding in vuur en vlam. Eén Kapuscinski is waardevoller dan het gereutel van duizend ‘journofantasten’.

Gabriel Garcia Marquez
‘De ware meester van de journalistiek’.

Voorstellingen

DELEN: