Animonday: Mirai

Japan, 2018, 105'
Regie : Mamoru Hosoda

Mirai (Oscarnominatie Beste Animatiefilm) is een hartverwarmende animatiefilm van Mamoru Hosoda (The Girld who Leapt Through Time, The Boy and the Beast), waarin een 4-jarige jongen een magische reis maakt, dat de grenzen van tijd en ruimte overstijgt.

Wanneer de 4-jarige Kun zijn pasgeboren zusje Mirai ontmoet, is hij in eerste instantie dolbij met haar komst. Maar als de aandacht van zijn ouders steeds meer naar Mirai gaat, voelt Kun zich al snel buitengesloten en boos. Plots ontdekt hij een magische tijdreispoort in zijn achtertuin. Hij wordt meegenomen op een avontuur door de tijd en ontmoet verschillende familieleden uit het verleden en de toekomst. Onder wie zijn zusje Mirai, die in Kun’s fantasiewereld inmiddels een tiener is en hem mee op sleeptouw neemt op een reis vol magie.

Mamoru Hosoda is een grote naam in de wereld van de Japanse animatie, en waagde zich al eerder aan een magische tijdreis in ‘The Girl Who Leapt Through Time’ (2006). Mirai ging in première op het Filmfestival van Cannes, en werd genomineerd voor een Oscar voor Beste Animatiefilm.

NRC Handelsblad over ‘Mirai’
“In de eerste minuten van de Japanse anime ‘Mirai’ valt je mond al een paar keer open. Het visuele vernuft van de dit jaar voor een Oscar genomineerde film is groot. Het begint al bij het vogelperspectief van de stad Yokohama, waarmee ‘Mirai’ opent. Dit shot is zo gedetailleerd dat je even in je ogen wrijft: is dit echt geanimeerd? In de schitterende scène die vlak hierna volgt, bewasemt het vierjarige jongetje Kun een raam. Fenomenaal fotorealisme waar Pixar een puntje aan kan zuigen. En dan moet het verhaal nog beginnen”.

Prachtig artikel over ‘Mirai’ in De Morgen

 

Voorstellingen

DELEN: