Even napraten in de stad over wat we net gezien hebben is wat Jaap Ruurd mist

Het witte doek kan al even niet meer naar beneden. Het aanbod om online film te kijken is gelukkig enorm, maar het voelt wel een beetje als de reservebank. Met jullie delen we enkele ‘thuiskijk’ ervaringen en geven je thuiskijktips van Sliekerbezoekers in het rubriekje Benchwatchers.

Jaap Ruurd Feitsma is beeldend ingesteld. Hij consumeert niet alleen film (waar hij jullie hieronder alles over vertelt) Hij maakt ze ook! Je kan Hem kennen van Ronnie Flex, BBC’s Top Gear of van de uitreiking van de BAFTA’s waar Hij de camera bediende. National Geographic erkende zijn kwaliteit door Hem een fotografieprijs toe te kennen. Feitsma werkte tot op heden al in zestig landen en Hij woont gewoon in Leeuwarden (buurman schrijver dezes). Buitencategorie!

 

De filmtheaters zijn dicht… Wat mis je?
Als echte filmliefhebber mis ik de filmtheaters enorm. Blockbusters en filmhuisfilms kijk ik graag in de bioscoop met vrienden. Wat ik vooral mis, is dat we na de film vaak in de stad nog wat gaan drinken om het over de film te hebben die we net hebben gekeken. Een film moet inspireren, vragen oproepen en gesprekken aanwakkeren. Dat is toch anders wanneer je alleen maar thuis naar films kijkt.

Hoe kijk je nu film?
Momenteel vooral via de streamingsdiensten zoals Netflix en Amazon Prime. Daar zit wel eens een nadeel aan vast. De compressie (een technisch proces) die sommige streamingsdiensten hun content geven, zijn niet altijd van de hoogste kwaliteit en dus niet zo goed als bijvoorbeeld op Blu-ray. Dit doet soms zo’n afbreuk aan de beeldkwaliteit dat ik me er echt aan kan storen.

Wat is de eerste film die je hebt gezien?
Bioscoop: ‘Platvoet en zijn vriendjes’. Thuis: Een stukje van ‘Star Wars, Return of the Jedi’

Wat is de laatste film die je gezien hebt?
‘Seaspiracy’. Die maakte indruk. Ik at al bijna geen vlees meer, maar sindsdien ben ik helemaal gestopt met het eten van vlees en vis.

Heb je een kijktip (en waar die film te zien is) die je wilt delen met andere filmliefhebbers?
In eerste instantie wilde ik Ridley Scott’s ‘Blade runner’ (1982) of Darren Aronofsky’s ‘The Fountain’ (2006) noemen. Beide prachtige films die zeker in mijn lijst van favoriete films ooit staan. Tóch kies ik voor ‘The Fall’ (2006), van regisseur Tarsem Singh. Dit is een prachtige, vrij abstracte, film die zich afspeelt rond 1920 in een buitenwijk van Los Angeles. Een gewonde stuntman komt daar in een ziekenhuis terecht. Daar leert hij een kind kennen, zij is ook patiënt, met een bijzonder levendige fantasie. Langzaam aan raken ze bevriend en hij vertelt haar een fantasierijk verhaal over vijf legendarische figuren. Door de kwetsbare mentale toestand van de stuntman en de fantasierijke geest van het meisje, lopen fictie en realiteit steeds meer in elkaar over. Let bij deze film ook goed op de cinematografie. De composities zijn parels op zich en er zitten veel visuele referenties —verstopt als een soort easter eggs, bijna— naar de geschiedenis van film in. ‘The Fall’ is momenteel niet meer op streamingsdiensten te vinden en dus alleen op DVD en Blu-ray te bekijken.

Kun je in 1 zin omschrijven waarom je die film gezien moet hebben?
‘The Fall’ is een soort ode aan film, die raakt op verschillende fronten.

Gaan we elkaar snel weer zien in Slieker?
Heel graag! Het liefst zo snel mogelijk, mits het veilig kan uiteraard.

Donderdag lees je de ervaring van een andere bezoeker. Wil jij ook meedoen* aan deze rubriek, stuur dan je antwoorden inclusief een koninklijke foto naar: a.bergsma@filminfriesland.nl

*je foto en je antwoorden worden gedeeld op onze socialmedia kanalen, deze website en in de Slieker nieuwsbrief

DELEN: