De film ‘Snowpiercer’ na de gelijknamige serie kijken. Goed idee? Ids Aalbers is onze Benchwatcher.

Het witte doek kan al even niet meer naar beneden. Het aanbod om online film te kijken is gelukkig enorm, maar het voelt wel een beetje als de reservebank. Met jullie delen we enkele ‘thuiskijk’ ervaringen en geven je thuiskijktips van Sliekerbezoekers in het rubriekje Benchwatchers.

Dít hebben we nog niet meegemaakt: een Benchwatcher wiens werk al eens in Slieker te zien is geweest. Die persoon is regisseur, cameraman en componist Ids Aalbers. Op z’n tiende (!) maakte hij al zijn eerste film en in 2011 begon hij aan z’n eerste korte apocalyptische film Anathema, die in 2013 dus in Slieker heeft gedraaid. Samen met een compagnon is hij eigenaar van het productiehuis Artisan Creatives. Ids neemt nog in fabelachtige ervaring mee in zijn bagage: hij stond in één week tijd op de set van zowel Christopher Nolan ‘Dunkirk’ als van ‘The Hitman’s Bodyguard’ als figurant. “Die ervaring zorgde dat ik een andere kijk kreeg op het filmvak”, aldus Ids. Komt hij nog toe aan filmkijken?

Wat mis je?
Samen met vrienden naar de bioscoop gaan, om daarna uitgebreid na te genieten van (of te vloeken op) wat we net gezien hebben. Uiteraard met een biertje.

Hoe kijk je nu film?
Verschillende kanalen, maar voornamelijk Netflix.

Wat is de eerste film die je hebt gezien?
Dat weet ik niet meer, één van de eerste die me heel erg is bijgebleven is ‘Once Upon a Time in the West’. Mijn eerste bioscoopervaring was de ‘Power Rangers’ film uit 1995, dat weet ik nog wel goed.

Wat is de laatste film die je gezien hebt?
‘Snowpiercer’ van Oscarwinnaar Bong Joon Ho (‘Parasite’), die had ik al eens gezien maar omdat ik net de Netflix serie had gekeken wilde ik die met elkaar vergelijken. Wat me vooral opviel was hoe theatraal de film is in vergelijking met de serie, en hoe de filmstijl veranderd door de jaren heen.

Heb je een kijktip (en waar die film te zien is) die je wilt delen met andere filmliefhebbers?
‘Interstellar’ maakte diepe indruk op mij toen hij uitkwam, ik heb daarna niet meer zo’n ervaring gehad.

Kun je in 1 zin omschrijven waarom je die film gezien moet hebben?
Het plot heeft zijn haken en ogen, maar Nolan heeft de grootsheid en mysterie van het heelal prachtig neergezet en de minimalistische, dragende muziek van Hans Zimmer sleept je mee, vooral tijdens de emotionele scene’s.

Gaan we elkaar snel weer zien in Slieker?
Hopelijk wel!

Maandag lees je de ervaring van een andere bezoeker. Wil jij ook meedoen* aan deze rubriek, stuur dan je antwoorden inclusief een koninklijke foto naar: a.bergsma@filminfriesland.nl

*je foto en je antwoorden worden gedeeld op onze socialmedia kanalen, deze website en in de Slieker nieuwsbrief

DELEN: