D66-kandidaat Romke de Jong kan het complexe ‘Tenet’ niet makkelijk loslaten

De filmzalen zijn dicht, het aanbod om online film te kijken is gelukkig enorm. Maar wat vinden we daar eigenlijk van? Met jullie delen we enkele ‘thuiskijk’ ervaringen van Friese kandidaat-Kamerleden in het alleraardigste rubriekje Benchwatchers.

Romke de Jong uit Gorredijk is de Friese kandidaat voor D66, Statenlid en IJscoman. Als je denkt: die man ken ik, dan ben je een echte IJs-connaisseur want Romke’s gezicht prijkt op menig ijsbeker in de supermarkt. Dat hij beslist geen IJskonijn is getuige zijn donderdagse date nights met z’n verloofde. En die leiden naar… de bioscoop!!! Hier stopt de rubriek met flauwe verwijzingen maken naar IJs: geen ‘Titanic’ of ‘Ice age 2’, Romke is van de Britse filmmakers en van warme gezinsfilms. Deze heit staat op nummer 24 van de kandidatenlijst van D66 en deze filmliefhebber wordt gewoon (en dit zingt rond op de Slieker-burelen) minister van Economische zaken in het kabinet Kaag I. Romke de Jong, hoe stil jij je filmhonger?

Wat mis je?
Elke donderdagavond hebben (hadden sinds Corona) mijn verloofde en ik date avond. En bezoeken we minimaal 2x per maand een film in een bioscoop. Ik mis dat enorm. Even uit de hectiek en samen weg om leuke dingen te doen.

Hoe kijk je nu film?
We hebben een  grotere televisie aangeschaft en een kantoorruimte omgebouwd tot gezellige filmhoek voor ons en de kinderen. Zo kunnen we met z’n allen ook op een leuke manier een gezinsfilm kijken.

Wat is de laatste film die je gezien hebt?
In de bioscoop was dat ‘Tenet’ van Christopher Nolan. Waanzinnige en complexe film waar ik, toen ik de zaal uitliep, bleef nadenken over de logica van het verhaal.

Heb je een kijktip (en waar die film te zien is) die je wilt delen met andere filmliefhebbers?
Ik ben stiekem fan van eigenlijk alle films van regisseur Guy Ritchie, Brits, hard en direct. ‘Lock Stock and two Smoking barrels’ is een favoriet. Hij is nog te zien op Netflix of verkrijgbaar op ouderwets DVD. Hij komt tenslotte al uit 1998.

Kun je in 1 zin omschrijven waarom je die film gezien moet hebben?
Veel bizarre verhaallijnen die op het eerste gezicht niks met elkaar te maken hebben en op het einde allemaal samenkomen in een bizar slot.

Gaan we elkaar snel weer zien in Slieker/in het filmtheater?
Ja leuk, voor iets bijzonders kun je daar prachtig terecht. Ik kijk ook uit naar lokale producties.

De komende week lees je hoe enkele Friese kandidaat-Kamerleden hun filmhonger stillen. Wil jij ook meedoen* aan deze rubriek, stuur dan je antwoorden inclusief een flatteuze foto naar: a.bergsma@filminfriesland.nl

*je foto en je antwoorden worden gedeeld op onze socialmedia kanalen, deze website en in de Slieker nieuwsbrief!

DELEN: