Benchwatcher Therese praat ons bij over wat ze mist en over haar thuiskijkervaring

De filmzalen zijn dicht, het aanbod om online film te kijken is gelukkig enorm. Maar wat vinden we daar eigenlijk van? Met jullie delen we enkele ‘thuiskijk’ ervaringen van Sliekerbezoekers in het nieuwe rubriekje Benchwatchers.

Vandaag Therese Wester. Een heuse ‘Sliekeriaan’ kunnen we haar noemen – eigenlijk hoort er een speldje bij die titel- want jarenlang was ze als vrijwilliger verbonden aan Slieker.  En sinds ze gestopt is zien we haar nog regelmatig de zaal inlopen om film te kijken. Nu natuurlijk niet meer, dus is de vraag ‘hoe vergaat het filmkijken Therese tegenwoordig?’ meer dan gerechtvaardigd.

Wat mis je?
Ik mis vooral het grote doek, de filmbeleving, de onderdompeling. Thuis op de bank is een film op zich net zo goed, maar de impact is minder. Ik laat me eerder afleiden door mijn telefoon, de katten of andere zaken. In de filmzaal is er niets dat me stoort (hooguit een bezoeker die met een snoeppapiertje zit te kraken, of onderling gepraat…). Daardoor komt de film, de beelden en het verhaal, meer binnen.

Hoe kijk je nu film?
Thuis op de bank op de tv. Ik merk dat ik vooral kies uit het reguliere televisieaanbod. Ik heb nog maar 1x een film via Picl gestreamd. Die kon ik toen niet naar mijn grote scherm casten en vervolgens zaten we dus voor de laptop samen. Niet ideaal. Daarna nog niet weer geprobeerd.

Wat is de laatste film die je gezien hebt?
In Slieker: ‘Idiot Prayer’ van Nick Cave. Een overweldigende beleving. Intens. Vooral ook door het grote doek en het mooie geluid. Thuis was de laatste film ‘The Revenant’. Een oudje met Leonardo DiCaprio. Ergens in de afgelopen zomer van tv opgenomen.

Heb je een kijktip (en waar die film te zien is) die je wilt delen met andere filmliefhebbers en kun je in 1 zin omschrijven waarom je die film gezien moet hebben?
Nu in het Picl-aanbod zit ‘Babyteeth’. Ik zag deze film in februari 2020 in Rotterdam tijdens het IFFR. Het is bijna niet te geloven dat er toen nog een prachtig groots en vooral massaal festival was. De film laat de strijd van een jong meisje zien, die worstelt met ongeneeslijk ziek zijn en zo veel mogelijk uit het leven willen halen en hierin haar keuzes probeert te maken. Meeslepend en soms hartverscheurend.

Gaan we elkaar snel weer zien in Slieker?
Ik hoop het oprecht. Zodra het weer mag kom ik graag weer. 

Maandag lees je de ervaring van een andere bezoeker. Wil jij ook meedoen* aan deze rubriek, stuur dan je antwoorden inclusief een smashing foto naar: a.bergsma@filminfriesland.nl

*je foto en je antwoorden worden gedeeld op onze socialmedia kanalen, deze website en in de Slieker nieuwsbrief!

DELEN: