BENCHWATCHER ROBERT KALVERDA IS FILMMAKER EN FILMFREAK. BENIEUWD NAAR ZIJN THUISKIJKTIPS?

De filmzalen zijn dicht, het aanbod om online film te kijken is gelukkig enorm. Maar wat vinden we daar eigenlijk van? Met jullie delen we enkele ‘thuiskijk’ ervaringen van Sliekerbezoekers in het nieuwe rubriekje Benchwatchers.

Robert Kalverda werkt als zelfstandige. Hij heeft een eigen bedrijf in het digitaliseren van videobanden en daarnaast verzorgt hij colleges filmgeschiedenis bij Dbieb. En tijdens deze Coronatijd heeft hij zijn camera weer opgepakt om met kunstenaars vrienden een absurd filmproject te maken die zeer waarschijnlijk in 2021 uitkomt. Robert zit eigenlijk alleen stil als hij films aan het kijken is. Hij is een ontzettende filmfreak die alles bekijkt wat er maar te vinden is: als het maar bewegend beeld is. Horror is zijn favoriete genre en het moet haast wel een horror voor hem zijn nu de filmzalen dicht zijn, of niet Robert?

Wat mis je?
Op zich ben ik een persoon die al heel veel films thuis kijkt. Daar heb ik ook de wereld aan films in mijn privé collectie. Maar eerlijk is eerlijk een filmfestival mis ik wel. Zeker ook het Noordelijk Film Festival. En dat niet alleen vanwege het kijken naar de films op een groot scherm maar ook het tegen komen van alle bekenden waarmee je je filmervaringen deelt. Het kijken in de woonkamer is niet hetzelfde als een daadwerkelijke bioscoop waardoor je automatisch wordt meegezogen in de film door het grote scherm. Je kunt dan ook niet zomaar even weg om de film op een later moment verder te kijken. Dat gevoel heb ik als laatste echt ervaren met “Solaris” van Tarkovsky in Slieker. Een ontzettend trage film die doordat je in de bioscoop zit wel helemaal uitkijkt. Thuis had ik deze film al 10 keer stop gezet ondanks dat deze film zo ontzettend mooi is.

Hoe kijk je nu film?
Ik heb een redelijke goeie set als huisbioscoop met goeie boxen en een redelijk groot scherm. Thuis heb ik dus ook een redelijk grote verzameling aan films waar ik niet eens aan toekom om alles te bekijken. Het voordeel van  thuis films bekijken is dat je de film kunt kijken zoals jij dat wilt met je voeten op een verhoging en alle gemakken die je zelf wilt laten plaatsvinden.En dan heb je ook nog de vele gratis en niet gratis online platformen waar nog zoveel onontdekte pareltjes op staan dat je bijna in de eeuwigheid films zou kunnen kijken. Je hebt er eigenlijk een tweede leven voor nodig.

Wat is de laatste film die je gezien hebt?
De laatste film die ik in Slieker heb gezien was net voor de 2e lockdown en dat was de mooie Kom hier dat ik u kus’. Maar thuis is het de film ‘The painted bird’. Een vrij rauwe film waarbij je een jongen volgt die door de dood van zijn oma (waar hij bij woont) van persoon tot persoon komt die hem allemaal iets verschrikkelijks aandoen. Niet een leuke film om te kijken maar wel een ontzettend knap gemaakte film die doet denken aan Andrei Tarkovsky’s ‘De jeugd van Ivan’.

Heb je een kijktip (en waar die film te zien is) die je wilt delen met andere filmliefhebbers?
Ik kan altijd moeilijk keuzes maken wat nu goeie films zijn. Want het zijn er teveel. Maar ik ga een top 5 lijstje aanraden van verborgen pareltjes.

1 ‘The Holy Mountain’ van Alejandro Jodorowski  Een grote LSD trip die gaat over de grote thema’s van het leven. (Goed Googelen)
2 ‘Holy Motors’ van Leos Carax, dat is weird weirder weirds (www.Cinemember.nl)
3 ‘Meshes of the afternoon’ van Maya Deren. Een wonderlijke korte film waarbij je van perspectief continu wisselt (Youtube)
4 ‘Faust’ van Jan Svankmajer. De meest mooie verrassende niet letterlijke vertelling van dit verhaal (youtube)
5 ‘Valerie and her week of wonders’ van Jaromil Jires. Een sexuele alice in wonderland (youtube en te koop)

Kun je in 1 zin omschrijven waarom je die film gezien moet hebben?
Dit zijn allen surrealistische  films waarbij je beeld op de wereld opeens anders wordt en je je gaat afvragen wat je nu daadwerkelijk gezien hebt. Mooi geschoten films waar aandacht is besteed aan alle aspecten van film en anders verhaal vertellen. (Dat zijn dan stiekem 2 zinnen 😉

Gaan we elkaar snel weer zien in Slieker?
Als alles weer open is ben ik zeker van plan om weer eens langs te komen. Maar ik ben misschien een beetje somberder en gok zelf op het Noordelijk Film Festival als eerste echte mogelijkheid.

Maandag lees je de ervaring van een andere bezoeker. Wil jij ook meedoen* aan deze rubriek, stuur dan je antwoorden inclusief een dazzling foto naar: a.bergsma@filminfriesland.nl

*je foto en je antwoorden worden gedeeld op onze socialmedia kanalen, deze website en in de Slieker nieuwsbrief!

DELEN: