Benchwatcher Rixt haar keuzestress helpt ons aan lekker veel thuiskijktips!

Het witte doek kan al even niet meer naar beneden. Het aanbod om online film te kijken is gelukkig enorm, maar het voelt wel een beetje als de reservebank. Met jullie delen we enkele ‘thuiskijk’ ervaringen en geven je thuiskijktips van Sliekerbezoekers in het rubriekje Benchwatchers.

Rixt Andriesse is de jongste Benchwatcher tot nu. Maar misschien wel de meest geëngageerde van allemaal. Zelf is ze ‘lid van de lhbtqi+ gemeenschap’ en boy, is er daar werk te doen op het gebied van acceptatie! Haar filmkeuzes en thuiskijktips gaan over opgroeiende, krachtige meiden en over andersoortige verliefdheden dan vader op moeder, jongen op meisje, of laten we zeggen: zoals het merendeel van de maatschappij de dingen als een vanzelfsprekendheid ziet. En pas je dan niet in het hokje dan ben je anders en dan moeten we daar iets over zeggen, of erger nog, een grappige opmerking over maken. Nee, dan Rixt: zij gaat de barricaden op, “Enough is enough!”

Wat mis je?
In het algemeen mis ik naar concerten gaan, mensen een knuffel geven en ik mis het spontane van het leven. Dus dat je zonder na te denken over mondkapjes, afstand en maximale bezoekersaantallen dingen kan ondernemen. Wat ik mis van Filmhuis Slieker is het effect van het kijken van film op groot scherm, waarbij je helemaal in het verhaal gezogen wordt. En daarnaast mis ik het ‘samen’ kijken van een film. Het is zo’n bijzonder gevoel om in een zaal te zitten met onbekende mensen die allemaal vanuit hun eigen referentiekader de film, en het verhaal verschillend beleven

Wat is de laatste film die je gezien hebt?
De laatste film die ik heb gezien was ‘Fantastic Mr. Fox’. Een grappige, creatieve en mooie film van Wes Anderson. Het verhaal is van Roald Dahl.

Heb je een kijktip (en waar die film te zien is) die je wilt delen met andere filmliefhebbers?
Ik heb erge keuzestress, dus ik noem een paar:

  • ‘Never, rarely, sometimes, always’ (heel bijzondere film in documentairestijl over een meisje dat moet reizen naar een andere staat om een abortus te ondergaan, te zien op Pathé Thuis)
  • ‘Call me by your name’ (prachtige liefdesfilm gefilmd in het mooie Italië, Netflix en Pathé)
  • ‘Lady bird’ (krachtige coming-of-age film over een moeder-dochterrelatie, Pathé)
  • ‘Little women’ (fantastische feministische film van Greta Gerwig, Netflix en Pathé)

De meeste van deze films zijn denk ik wel te zien op Pathé Thuis en ‘Call me by your name’ en ‘Little women’ zijn ook te zien op Netflix.

Kun je in 1 zin omschrijven waarom je die film gezien moet hebben?

Omdat de hierboven beschreven films een krachtig verhaal vertellen, esthetisch mooi gemaakt zijn en omdat ze je op een of andere manier zullen raken (in mijn beleving).

Welke film wil je nog graag zien?
Ik wil heel graag ‘Été 85’ zien op Picl en ‘House of Hummingbird’.

Gaan we elkaar snel weer zien in Slieker/in het filmtheater?
Uiteraard, wanneer het weer kan, dan ben ik weer in het filmhuis te vinden!

Donderdag lees je de ervaring van een andere bezoeker. Wil jij ook meedoen* aan deze rubriek, stuur dan je antwoorden inclusief een flatteuze foto naar: a.bergsma@filminfriesland.nl

*je foto en je antwoorden worden gedeeld op onze socialmedia kanalen, deze website en in de Slieker nieuwsbrief!

DELEN: