Benchwatcher Jojanneke Drijver organiseert een Thuisfilmfestival met de Waddenvereniging. Benieuwd naar haar thuiskijktips?

De filmzalen zijn dicht, het aanbod om online film te kijken is gelukkig enorm. Maar wat vinden we daar eigenlijk van? Met jullie delen we enkele ‘thuiskijk’ ervaringen van Sliekerbezoekers in het nieuwe rubriekje Benchwatchers.

Jojanneke Drijver kende je misschien al als filmrecencent van het Friesch Dagblad en Omrop Fryslan maar tegenwoordig is ze werkzaam bij de Waddenvereniging. En ook daar is film een belangrijke poot binnen haar werkzaamheden: Jaarlijks organiseert de Waddenvereniging, samen met Podium Vlieland en Roots magazine,  Wildernis filmweekenden en speciaal in Corona-tijd een Thuisfilmfestival!!! Daar worden wij Benchwatcher natuurlijk helemaal wild van en wát een thuiskijkadviseur hebben we deze editie: Benchwatcher Jojanneke Drijver. Take it away, Jojanneke!

Wat mis je?
Ik mis het om een film op groot doek te zien met het geluid overal om je heen, zodat je er echt in kunt verdwijnen. En dan tijdens het kijken de verbondenheid voelen met andere bezoekers in de zaal als een film een bepaalde emotie oproept. Samen hardop lachen of stiekem een traantje wegpinken. Een filmhuisfilm biedt vaak na afloop heel veel stof om over na te praten. Heerlijk als er spontaan een gesprek ontstaat in de gang en er dan achter komen dat iedereen het toch anders heeft beleefd of iets anders eruit heeft opgepikt.

Hoe kijk je nu film?
Ik heb geen televisie thuis, dus kijk films op de laptop. Als ik alleen ben, doe ik een koptelefoon op. Dan beleef je het toch wat intenser. Al blijft het natuurlijk ver verwijderd van een bioscoopervaring.

Wat is de laatste film die je gezien hebt?
Deze week keek ik met mijn kinderen op Netflix naar de documentaire ‘David Attenborough: A Life on Our Planet’. Op de een of andere manier was het er nog niet van gekomen om die te kijken. Aan de hand van archiefbeelden uit de talloze BBC natuurseries waarvoor hij vanaf de jaren ’50 de hele wereld over reisde, vertelt Attenborough hoe hij in zijn leven de wildernis heeft zien verdwijnen. Van 66 procent in 1937 (zijn geboortejaar) naar 35 procent in 2020. Het is een indrukwekkende oproep tot wijsheid, waarna ik met enige schaamte constateerde dat ik echt beter moet kijken naar producten waar palmolie in zit. Want ai die beelden…

Heb je een kijktip (en waar die film te zien is) die je wilt delen met andere filmliefhebbers?
Op Picl vind je veel goede films en je steunt er ook nog je eigen filmhuis mee ;-D Zelf keek ik naar ‘The Burnt Orange Herecy’. Een sfeervolle film noir waarbij je geen van de personages meer vertrouwt, omdat iedereen liegt en Mick Jagger voorbijkomt als foute kunstverzamelaar. Echt genoten heb ik van het terugkijken van de film ‘La Grande Bellezza’ op Pathe Thuis van de Italiaanse filmmaker Paolo Sorrentino uit 2013 alweer.

Kun je in 1 zin omschrijven waarom je die film gezien moet hebben?
Al is het alleen maar om met de 65-jarige hoofdpersoon Jep Gambardella op hypnotiserende wijze de meest decadente feestjes in Rome te bezoeken.

Gaan we elkaar snel weer zien in Slieker?
Ik kijk er naar uit!

Donderdag lees je de ervaring van een andere bezoeker. Wil jij ook meedoen* aan deze rubriek, stuur dan je antwoorden inclusief een smashing foto naar: a.bergsma@filminfriesland.nl

*je foto en je antwoorden worden gedeeld op onze socialmedia kanalen, deze website en in de Slieker nieuwsbrief!

DELEN: