Benchwatcher Frans Woltring thuiskijktipt legendarische filmsterren zoals Signoret, Delon, Hepburn, Trintignant en Aimée

De filmzalen zijn dicht, het aanbod om online film te kijken is gelukkig enorm. Maar wat vinden we daar eigenlijk van? Met jullie delen we enkele ‘thuiskijk’ ervaringen van Sliekerbezoekers in het nieuwe rubriekje Benchwatchers.

Frans Woltring is al filmliefhebber zolang-ie zich kan heugen. Eind jaren vijftig liep hij met zijn broers in zijn geboorteplaats Amsterdam van hun Vondelparkbuurt regelmatig naar Tuschinski om daar ‘Roman Holiday’ (1953) met Audrey Hepburn en Gregory Peck te kijken, of clandestien (want pas 12 jaar oud) met grote broer Igno naar ‘West Side Story’ (1961) . Dat laat natuurlijk diepe indrukken achter. En waar je in je jeugd mee besmet raakt, raak je nooit meer kwijt. Na zijn studie Huisartsengeneeskunde, die hij voor een deel in de Amsterdamse bios ‘The Movies’ heeft doorlopen, belandde hij in Leeuwarden. Bij Slieker is dokter Woltring operateur. De filmtheaters houden de deuren nog even gesloten: wat doet dat met iemand die zijn biografie aan de hand van films kan vormgeven? Dokter Slieker zet vandaag de thermometer in Frans Woltring.

Wat mis je?
Vooral de collega-vrijwilligers bij Slieker en de mogelijkheid om af en toe ‘een filmpje te pikken’ uit het ruime en fraaie aanbod dat steeds bij Slieker wordt vertoond.

Hoe kijk je nu film?
Ik neem heel veel films op van de tv, totdat de opnamebox vol is en regelmatig films ongezien er weer af moeten als ik wéér een mooie in de gids zie staan (best een dilemma: welke wil ik nog bewaren?). Af en toe een film via Picl.nl, MUBI (bijzonder aanbod!) of Cinetree. Of gewoon rechtstreeks op de televisie. We delen een Netflixabonnement met onze zoon en jongste dochter, maar films zie ik er nauwelijks op (wel onlangs een heel goede serie, die me onder de huid is gaan zitten: ‘Weissensee’!).

Wat is de laatste film die je gezien hebt?
‘La veuve Couderc’ (1971) – van Pierre Granier-Deferre, met Simone Signoret en Alain Delon – die ik me overigens héél anders herinnerde… Maar wát een acteurs! En de mentaliteit van Franse gezaghebbers in die vooroorlogse jaren bij het opjagen van de ontsnapte gevangene Jean (fraai gespeeld door Alain Delon) deed me sterk denken aan wat ik bij Slieker zag in ‘J’accuse’ van Roman Polanski (2019) over de affaire Dreyfus.

Heb je een kijktip (en waar die film te zien is) die je wilt delen met andere filmliefhebbers?
‘Les plus belles années d’une vie’ (2019) én diens voorganger ‘Un homme et une femme’ (1966), beide van regisseur Claude Lelouch met Jean-Louis Trintignant en Anouk Aimée in de hoofdrollen in alletwee de films.

Kun je in 1 zin omschrijven waarom je die film gezien moet hebben?
Om de heerlijke ironie van de (schijnbaar?) licht dementerende Trintignant en de ontroerende schoonheid van Aimée: de man en de vrouw op hoge leeftijd (hij 89, zij 87 jaar oud).

Gaan we elkaar snel weer zien in Slieker?
Ik hoop het van harte, maar wacht even totdat ik mijn inenting(en) heb gehad….

De komende week lees je hoe enkele Friese kandidaat-Kamerleden hun filmhonger stillen. Wil jij ook meedoen* aan deze rubriek, stuur dan je antwoorden inclusief een flatteuze foto naar: a.bergsma@filminfriesland.nl

*je foto en je antwoorden worden gedeeld op onze socialmedia kanalen, deze website en in de Slieker nieuwsbrief!

DELEN: