Arcadia: burenruzies en hebben bomen rechten?

Het ‘Bosk filmprogramma’ is een serie films en documentaires waarin bomen, struiken en varens een grote rol in spelen. Van typecasting hoef je niet te spreken, want het groen heeft in elk verhaal een ander karakter.

Soms zet een boom de tuin van de buren in de schaduw, of hangen de takken over de erfgrens heen. Reden om de buren te cancelen. Althans in ‘Under the tree’, de film van 6 juli, en getuige de vele afleveringen van De rijdende rechter op TV.
Voorafgaand aan de film nemen advocaten Roelof Knegtering en Tine Liefke Wiersma van Roshuizen Geense Advocaten je mee met voorbeelden uit de rechtspraktijk waarbij overhangende bomen, verkeerd geplaatste schuttingen en andere erfafscheiding een rol spelen. Soms is de werkelijkheid nog vreemder dan fictie! Kunstenaar Bruno Doedens van Bosk zal het gaan hebben over de rechten van bomen en schuift daarvoor aan aan bij de twee advocaten.

Under the tree
Twee stellen die naast elkaar wonen in een IJslandse suburb krijgen ruzie over een boom. Wat begint als een smeuïge aflevering van De rijdende rechter ontaardt allengs in iets veel grimmigers: de situatie ontwikkelt zich al snel van kinderachtig tot catastrofaal. Bezit wordt vernield, huisdieren verdwijnen en overal worden beveiligingscamera’s geïnstalleerd. Bovendien gaat er ook nog het gerucht de ronde dat iemand de buurman heeft gezien met een kettingzaag…

Koop via deze link je tickets

Nog meer over de rechten van bomen
Op 18 juli van 19.30 tot 21.00 uur vindt er in café Thús o.l.v. Klaas Sietse Spoelstra een thema-beraad plaats over de rechten van de natuur. Op 23 juli vind er i.s.m. Rechtbank Noord Nederland in Leeuwarden een rechtzaak plaats over het lot van een boom. Meer informatie vind je hier: Bosk Flyer rechten van de natuur.

 

 

DELEN: