Ammer Omara thuiskijktipt ‘Mr Nobody’ van Jaco van Dormael

Het witte doek kan al even niet meer naar beneden. Het aanbod om online film te kijken is gelukkig enorm, maar het voelt wel een beetje als de reservebank. Met jullie delen we enkele ‘thuiskijk’ ervaringen en geven je thuiskijktips van Sliekerbezoekers in het rubriekje Benchwatchers.

Ammer Omara staat synoniem voor film. Zijn filmfeitenkennis is ongekend en daardoor is hij onverslaanbaar bij filmpubquizzen: vraag hem wie de E.T.-pop gemaakt heeft en hij lepelt het op, waarschijnlijk in dezelfde antwoordsnelheid als op de vraag wie de filmposter van ‘Pulp Fiction’ heeft ontworpen. Als Team Slieker meedoet aan een filmquiz, dan nodigen wij Ammer uit om te winnen. Dat is niet vals spelen want hij coördineert een groep vrijwilligers bij Slieker én hij is ieder jaar een ge-wél-dige gastenbegeleider op het Noordelijk Film Festival en daardoor onderdeel van Team Slieker. Wij missen Ammer. 

Wat mist Ammer?
Nieuwe content! Er komen bijna geen nieuwe films meer uit, en als ze uitkomen is het meestal achter een betaalde streamingdienst. Ik mis de grote blockbusters in de bioscoop. Daar gewoon heen gaan op een groot scherm je vergapen aan de special effecten met surround sound. Intiemere films zoals drama’s of goede documentaires zie ik echter liever thuis (of in kleine Slieker-zaal)

Hoe kijk je nu film?
Momenteel kijk ik veel van mijn vergaarde dvd en Blu-ray collectie thuis. Ik ben fervent verzamelaar van fysieke media en liever niet overgeleverd aan streamingdiensten voor beschikbaarheid van een specifieke titel.

Wat is de eerste film die je hebt gezien?
‘E.T.’ Ik was nog heel jong toen die uitkwam, en ik kan me dat herinneren omdat ik er een traan bij liet. Simpel verhaal sublieme uitwerking door ene S. Spielberg

Wat is de laatste film die je gezien hebt?
Ik ben nu bezig met oeuvre van Quentin Tarantino in willekeurige volgorde. Dat vind ik een van de beste filmmakers die er is! Bijna al zijn films zijn meesterwerken, en elke keer dat ik ze opnieuw zie, zie ik nieuwe fascinerende dingen. Ook mooi dat hij alle genres aandoet, maar een onmiskenbare eigen stijl heeft.

Heb je een kijktip (en waar die film te zien is) die je wilt delen met andere filmliefhebbers?
De Arthouse film ‘Mr Nobody’ (2009) van Belgische regisseur Jaco van Dormael. Met Jared Leto in de hoofdrol. Ik vrees dat deze film moeilijk te vinden is op dvd, maar je kunt ‘m vinden via Film.nl

Kun je in 1 zin omschrijven waarom je die film gezien moet hebben?
Deze film is moeilijk samen te vatten maar ook het genre ervan is moeilijk te bepalen. Het is bij vlagen sciencefiction, maar ook een heel menselijk drama. Hij is niet chronologisch, en je dient er soms wel bij op te letten. De film voelt absoluut niet Amerikaans wat dat betreft. Fantastisch acteerwerk, een geweldige soundtrack, en filosofische vraagstukken waar je na de film nog lang over nadenkt. Het geheel laat je niet onberoerd.

Gaan we elkaar snel weer zien in Slieker/in het filmtheater?
Als het aan mij ligt wel! Mits veilig natuurlijk. Hoop dat het einde in zicht is wat dat betreft.

Donderdag lees je de ervaring van een andere bezoeker. Wil jij ook meedoen* aan deze rubriek, stuur dan je antwoorden inclusief een flatteuze foto naar: a.bergsma@filminfriesland.nl

*je foto en je antwoorden worden gedeeld op onze socialmedia kanalen, deze website en in de Slieker nieuwsbrief

DELEN: