Harry Bevers van de VVD tipt ‘The Post’ en verlangt naar Frank Zappa

De filmzalen zijn dicht, het aanbod om online film te kijken is gelukkig enorm. Maar wat vinden we daar eigenlijk van? Met jullie delen we enkele ‘thuiskijk’ ervaringen van Friese kandidaat-Kamerleden in het alleraardigste rubriekje Benchwatchers.

Harry Bevers is internetondernemer, raadslid voor de VVD in Leeuwarden, financieel specialist, kandidaat-Kamerlid voor diezelfde partij en… een leuke opa! En daarom ûs Benchwatcher! Harry wijst met zijn filmkeuze naar de noodzaak van onafhankelijke journalistiek in controle op de politieke macht en de essentiële rol van de journalistiek in het democratisch bestel. Is Harry dan een politicus die nooit ‘alles even loslaat?’ Jawel, in heerlijk entertainment en veel humor zit zijn balans. Als de gunstige peilingen voor zijn partij bewaarheid worden, mag Harry zijn koffers vast gaan inpakken. ‘Krijgt’ de VVD het ministerie van financiën in handen dan wordt Harry de minister in Rutte IV, daar is Team Slieker vrij zeker van! Harry Bevers, inspireer ons met je filmkeuzes!

Wat mis je?
Eigenlijk alles wat een film in de bioscoop zo bijzonder maakt: Het comfort van de stoelen, het geluid van alle kanten en de grote van het scherm. Alles is thuis te realiseren en te benaderen, maar toch nooit zo als het in een filmzaal is. En de sfeer van in het donker je twee uur mee te laten nemen in een andere realiteit.

Hoe kijk je nu film?
Thuis, via televisie. Via Netflix, Amazon Prime of Ziggo. Een film moet niet onderbroken worden door reclame, zoals vaak op de reguliere TV zenders. Dat haalt je uit het verhaal dat vertelt wordt. DVD of BlueRay gebruik ik niet meer, de streaming diensten hebben een groot aanbod om uit te kiezen, dus dat voldoet.

Wat is de laatste film die je gezien hebt?
Dat is een Netflix productie geweest: ‘Enola Holmes’. Heerlijk entertainment met veel humor en met een luchtig ‘emancipatoir’ sausje. Met Helena Bonham Carter, als altijd geweldig acterend. En hoewel ik geen fan ben van ‘communicatie’ vanuit de acteurs naar mij als kijker, werkt dat in deze film voor mij wel.

Heb je een kijktip (en waar die film te zien is) die je wilt delen met andere filmliefhebbers?
Er zijn zoveel mooie films, dat is een lastige vraag. Maar laat ik een recente film noemen die zonder meer de moeite waard is: ‘The Post’ van Steven Spielberg. De film gaat over de onthulling van de Pentagon Papers waaruit blijkt dat er gelogen is over de Vietnam oorlog.

Kun je in 1 zin omschrijven waarom je die film gezien moet hebben?
Niet in 1 zin. Het voortreffelijke acteerwerk van hoofdrolspelers Meryl Streep en Tom Hanks is een plezier om naar te kijken. Maar de film gaat vooral over de noodzaak van onafhankelijke journalistiek in controle op de politieke macht en de dilemma’s die dat oplevert. De film toont de zeer ingewikkelde keuze tussen algemeen- en landsbelang. Juist anno nu is het heel goed om te beseffen dat journalisten een essentiële rol hebben in ons democratisch bestel.

Gaan we elkaar snel weer zien in Slieker/in het filmtheater?
Zodra dat kan, graag! Ik hoop dat het Slieker lukt om de nieuwste documentaire over Frank Zappa  (‘Zappa’ van Alex Winter/Magnolia Pictures) te gaan vertonen. Het lijkt me geweldig om in full screen en met (stevig) geluid te kijken en te luisteren naar deze briljante gitarist en componist. Volgens mij een film bij uitstek geschikt voor Slieker! (Zappa komt naar Slieker zodra het kan! -red.)

De komende week lees je hoe enkele Friese kandidaat-Kamerleden hun filmhonger stillen. Wil jij ook meedoen* aan deze rubriek, stuur dan je antwoorden inclusief een flatteuze foto naar: a.bergsma@filminfriesland.nl

*je foto en je antwoorden worden gedeeld op onze socialmedia kanalen, deze website en in de Slieker nieuwsbrief!

DELEN: