Manifesto

Duitsland, Australië, 2017, 95'
Regie: Julian Rosefeldt
Acteurs: Cate Blanchett, Cate Blanchett, Cate Blanchett, Cate Blanchett, Cate Blanchett, Cate Blanchett, Cate Blanchett, Cate Blanchett, Cate Blanchett, Cate Blanchett, Cate Blanchett, Cate Blanchett

Een keurige moeder bidt aan tafel voor de lunch, terwijl haar zoons en echtgenoot ongeduldig luisteren. “Ik ben voor een kunst die je aantrekt, zoals een broek; waarin gaten vallen, zoals in sokken; een kunst die gegeten wordt als een stuk taart, of verlaten met grote minachting, als een stuk stront.”
Deze woorden komen uit een manifest van popart-kunstenaar Claes Oldenburg uit 1961 en worden uitgesproken door Cate Blanchett, in een van haar dertien rollen in Manifesto, Julian Rosefeldts experimentele film waarvoor hij putte uit de statements van meer dan vijftig kunstenaars en andere denkers. De film, afgeleid van zijn gelijknamige multiscreen-filminstallatie, is een tour de force waarin leidende denkbeelden over kunst en maatschappij handzaam worden vervat in twaalf delen. De veelzijdige Blanchett (ze speelt onder meer een zwerver, poppenspeler, nieuwslezer en choreograaf) is in topvorm. Het geestige, onderhoudende en energieke Manifesto is een feest van ideeën en concepten die samen onze cultuur vormen.

★★★★ De Filmkrant
“Dertien keer Cate Blanchett. Dat is het geheime wapen van Manifesto. Dertien keer de beste actrice van onze tijd. Manifesto is een ambitieus, provocerend en in de beste traditie van de manifestenschrijvers ook explosief project van de Duitse kunstenaar Julian Rosefeldt”.

★★★★ De Volkskrant
“Manifesto is minstens zozeer een hommage aan de onverwoestbare veranderdrift van de kunst als aan Blanchetts genie”.

★★★★ VPRO/Cinema.nl
“Levendig, inspirerend, hoogdravend, aanstellerig, actueel, poëtisch, boos, bevlogen, theatraal, contradictoir, humorvol en ongrijpbaar als de kunsten zelf”.

Deze week

Geen voorstellingen

Alle voorstellingen

Laatste voorstelling

  • Locatie: Groene zaal
Prijsinformatie