Alle leeftijden

Ascent

Nederland, Japan, 2016, 80'
Regie: Fiona Tan
Acteurs: Hiroki Hasegawa

Geen berg is zo vaak gefotografeerd als de Japanse Mount Fuji. Ze wordt vereerd als een God, is zowel icoon als cliché. In haar massieve onveranderlijkheid is de berg visueel overweldigend. Er zijn weinig bergen in de wereld die de mythische status van Mount Fuji benaderen. Ze vormde inspiratie voor de beroemde prenten van Hokusai en speelde een prominente rol in Godzilla. Vierduizend unieke foto’s die in de afgelopen anderhalve eeuw van Mount Fuji zijn gemaakt vormen het uitgangspunt van het prachtige, meditatieve filmessay Ascent van de wereldvermaarde Indonesisch-Nederlandse kunstenaar Fiona Tan.

Ascent is een film als geen ander. Een pure, esthetische, hypnotiserende ervaring. In de film ontvangt Mary een pakket met daarin brieven en foto’s van haar overleden partner Hiroshi. Daarin vertelt hij over zijn beklimming van Mount Fuji. Zijn verhaal en de foto’s maken een stroom van gedachten en associaties bij Mary los. Zo vormt de berg de aanleiding voor een reeks bespiegelingen over het leven, de tegenstelling tussen natuur en cultuur, traditie en vergankelijkheid, over film en fotografie. De film is visueel overweldigend als de berg zelf. Tan brengt ons in een trance door het precieze ritme van de beelden en de rake observaties over kunst en leven. Een toestand waarvan je het liefst wilt dat deze niet meer stopt. Een klein meesterwerk.

Extra voorstelling: Woe 31 mei, 20:00u ASCENT + inleiding door Anna Beerens
De film wordt ingeleid door Anna Beerens. Zij studeerde klassiek en modern Japans en klassiek Chinees in Leiden met de geschiedenis van het vroegmoderne Japan als specialisatie. Werkzaam in de uitgeverswereld raakte ze steeds meer betrokken bij publicaties op het gebied van de Japanse kunst. Ze is onder meer hoofdredacteur van Andon, het tijdschrift van de Society for Japanese Arts. 

★★★★★ NRC Handelsblad
“Overweldigend”

★★★★ Het Parool
“Een uiterst prikkelende reis”

★★★★ de Volkskrant
“Een heerlijk hypnotiserende ervaring”

★★★★ VPRO Cinema
“het is bijzonder knap hoe Tans veelzijdige portret deze berg nieuw leven inblaast.”

Ascent maakt onderdeel uit van het nieuwe programma-onderdeel Docu’s op Donderdag. Lees meer…

Deze week

Geen voorstellingen

Alle voorstellingen

Laatste voorstelling

  • Locatie: Blauwe zaal
Prijsinformatie