The House That Jack Built

Denemarken, 2018, 155'
Regie : Lars von Trier
Acteurs : Matt Dillon, Sofie Gråbøl, Uma Thurman, Bruno Ganz, Siobhan Fallon Hogan, Riley Keough

Lars von Trier
“Om van te kotsen”, “weerzinwekkende rommel”, “een film die nooit gemaakt had mogen worden”. Lars von Trier heeft een nieuwe film gemaakt!

Seriemoordenaar
Verenigde Staten, de jaren ‘70. De hyperintelligente Jack ontwikkelt zich over een periode van twaalf jaar tot een zeer ervaren seriemoordenaar. Jack ziet elke moord als een kunstwerk op zich en bespreekt zijn gedachten hierover met de mysterieuze Verge. Terwijl de politie hem op de hielen zit, neemt hij steeds meer risico bij zijn pogingen het ultieme kunstwerk te creëren.

Morele grenzen
Jack, de killer in kwestie (mooie rol van Matt Dillon), heeft minstens 61 moorden op zijn geweten, pocht hij. En daarvan krijgen wij er een tiental in de meest gruwelijke details te zien. Het bloed spat bij momenten zodanig in het rond dat je je in een nieuwe aflevering van de horrorfranchise Saw waant. Al gaat Von Trier nog een paar stappen verder: lijkschennis, kindermoord, dierenmishandeling… Er zijn nauwelijks morele grenzen waar deze film niet met een gezwinde sprong overheen wipt.

Beste film van 2018
Met Matt Dillon (Crash‘, ‘There’s something about Mary), Bruno Ganz (‘Der Untergang), Uma Thurman (‘Kill Bill) en Riley Keough (‘American Honey) heeft ‘The House That Jack Built’ in ieder geval een gemêleerde cast van jong en oud die niet bang is aan Von Triers beoogde controverse bij te dragen. Het toonaangevende Franse filmblad ‘Cahiers du cinéma’ plaatste de film in haar illustere top 10-lijst van beste films van 2018.

★★★★ VPRO Cinema
‘Vintage von Trier, vol eigenzinnige en beklijvende ideeën en beelden.’

 

 

 

 

Voorstellingen

DELEN: