Matthias et Maxime

Canada, 2019, 119'
Regie : Xavier Dolan
Acteurs : Gabriel D'Almeida-Freitas, Xavier Dolan, Micheline Bernard, Anne Dorval, Samuel Gauthier, Antoine Pilon, Pier-Luc Funk, Adib Alkhalidey

Het was gewoon een spelletje. Acteren. Tijdens een feestje worden Matthias en Maxime geronseld om te acteren in de korte artfilm van het jongere zusje van een andere vriend – een vingeroefening voor de filmschool. Pas als ze hebben toegestemd, blijkt er een addertje onder het gras: de twee moeten zoenen.

Voor allebei deze laat-twintigers, toch al zoekend naar hun plek in de wereld, haalt dit spel onverwachte en serieuze gevoelens boven, waar ze zich geen raad mee weten. Matthias twijfelt over zijn gekozen pad, serieuze baan en stabiele relatie, terwijl Maxime (gespeeld door regisseur Xavier Dolan zelf) zich stort op zijn aanstaande vertrek naar Australië, de geijkte uitvlucht voor hen die zichzelf willen vinden.

Net na zijn dertigste verjaardag leverde Arthouse-wonderkind Dolan met ‘Matthias et Maxime’ alweer zijn achtste speelfilm af.  Xavier Dolan is op zijn best als zijn verhalen het kleinst ogen. Zeer goed gespeeld, met uiteraard een geweldige soundtrack, vlammende dialogen en Anne Dorval in haar vertrouwde rol als Dolan’s falende moeder.

★★★★ NRC Handelsblad
“Xavier Dolan onderzoekt opnieuw een emotioneel geladen mijnenveld. In Matthias et Maxime komen de thema’s uit zijn eerdere films samen: verstoorde moeder-zoonverhoudingen, onmogelijke liefdes, de vele nuances van homoseksualiteit en queer-identiteit.”

★★★★ De Volkskrant
“Dolan en D’Almeida Freitas zijn erg goed in de hoofdrollen. Een film met evenveel gevoel voor de energie die vrienden bij elkaar opstoken, als voor de stilte die achteraf rest.”

 

Voorstellingen

DELEN: