Parasite (Zwart-witversie)

Zuid-Korea, 2019, 132'
Regie : Joon-ho Bong
Acteurs : Kang-ho Song, Sun-kyun Lee, So-dam Park, Yeo-jeong Jo, Woo-sik Choi

Nadat ‘Parasite’ als eerste Koreaanse film op het filmfestival van Cannes in 2019 met een Gouden Palm werd bekroond, groeide de zevende lange film van Bong Joon Ho niet alleen in zijn thuisland, maar overal ter wereld uit tot een succes bij pers en publiek. De ijzersterke vertelling over hedendaagse verhoudingen tussen arm en rijk in de hedendaagse Koreaanse maatschappij raakte een gevoelige snaar.

Zwart-witversie
Met zijn cameraman Hong Kyungpyo deelt Bong de liefde voor klassieke zwart-witfilms. Nadat hij al eerder van ‘Mother’ (2009) een speciale zwart-witversie maakte, voelde hij ook nu die behoefte bij ‘Parasite’. “Ik ben er zeker van dat iedereen een andere opvatting zal hebben over deze versie. Zelf vind ik dat alle personages er nog pathetischer uitzien, en dat het onderscheid tussen de drie verschillende ruimtes waar de families verblijven in al zijn grijstinten nog tragischer is.

★★★★★ VPRO/Cinema
“De eigenzinnige en onvoorspelbare film begint grappig, wordt almaar donkerder, en werkt toe naar een explosief einde. Bong (‘The Host’, ‘Okja’) mixt een heleboel genres (drama, slapstick, satire, horror), maar slaagt er moeiteloos in daar een soepel geheel van te maken. Extra vermelding voor het vloeiende camerawerk van Hong Kyung-pyo. Glorieuze winnaar van de Gouden Palm op Cannes2019.”

★★★★★ De Morgen
“Wie bij ‘Gouden Palm’ meteen denkt aan ontoegankelijke, contemplatieve drama’s zal aangenaam verrast zijn door ‘Parasite’. Meesterlijk gefilmd, vlijmscherpe satire én een verrukkelijk grappige publiekslieveling: Bong Joon-ho’s winnaar in Cannes is het allemaal.”

Waarom jij de Zuid-Koreaanse film ‘Parasite’ absoluut niet mag missen – volgens Esquire
Lees het artikel hier

Voorstellingen

DELEN: